Acasa International Adunarea Generala a ONU cere Rusiei sa isi retraga trupele din Transnistria

Adunarea Generala a ONU cere Rusiei sa isi retraga trupele din Transnistria

Autor: admin

Adunarea Generala a ONU cere Rusiei sa isi retraga trupele din Transnistria

Adunarea Generala a ONU a adoptat, cu 64 de voturi „pentru” si 15 „impotriva” rezolutia Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreana.

„Este un moment istoric – dupa 27 de ani Adunarea Generala ONU a confirmat ca prezenta militara rusa in Republica Moldova este ilegala si trebuie sa fie evacuata. Este un mic pas in scopul nostru mare – retragerea trupelor si munitiilor straine este pentru noi doar un element in construirea relatiilor de incredere cu toate tarile, bazate pe respect reciproc, intelegere si, bineinteles, pe legislatia internationala”, a declarat ministrul moldovean de Externe, Tudor Ulianovschi, citat de Europa Libera.

Cehia, Polonia si Marea Britanie s-a alaturat in calitate de co-sponsori la rezolutia Republicii Moldova, relateaza Europa Libera.

„Viitorul apropiat va arata ce lovitura dura a fost data procesului de apropiere a celor doua parti si e regretabil ca viitoarele esecuri se vor asocia cu Adunarea Generala ONU”, a replicat imediat adjunctul reprezentantului Rusiei la ONU, Dmitri Polianski.

Polianski a acuzat Uniunea Europeana de „duble standarde” si de faptul ca nu e interesata de o reglementare in problema transnistreana si ca ii pasa doar de geopolitica, nu si de nevoile oamenilor din regiune.

Pozitia Rusiei a fost sustinuta si de Siria, al carei reprezentant a preluat mai multe teze ale argumentarii rusesti, spunand, printre altele, ca formatul 5+2 este cadrul optim pentru a rezolva problemele ce tin de reglementarea transnistreana, iar rezolutia privind retragerea trupelor ruse „nu va imbunatati relatiile” dintre Republica Moldova si Rusia si ar putea compromite efortul de mentinere a stabilitatii in regiune.

Impotriva au votat 15 tari, noteaza Unimedia:

Armenia
Belarus
Bolivia
Burundi
Cuba
Coreea de Nord
Iran
Myanmar
Nicaragua
Rusia
Sudanul de Sud
Sudan
Siria
Venezuela
Zimbabwe …citeste mai departe despre „Adunarea Generala a ONU cere Rusiei sa isi retraga trupele din Transnistria” pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: http://www.business24.ro/international/stiri-international/adunarea-generala-a-onu-cere-rusiei-sa-isi-retraga-trupele-din-transnistria-1595563

Articole relevante