Acasa International Banca Mondiala: Bucurestiul concureaza cu aproape orice orase principale din Europa Occidentala

Banca Mondiala: Bucurestiul concureaza cu aproape orice orase principale din Europa Occidentala

Autor: admin

Bucuresti, Sofia, Budapesta si Varsovia concureaza cu aproape orice orase principale din Europa Occidentala, desi disparitatile dintre orasele principale si secundare din tarile „cu venituri scazute” raman mult mai ridicate decat in orice alte parti ale Europei, se arata in studiul intitulat „Regandirea regiunilor mai putin dezvoltate” („Rethinking Lagging Regions”), publicat luni de Banca Mondiala (BM).

Potrivit sursei citate, in tarile cel mai putin dezvoltate din Europa, orase principale, cum ar fi Bratislava si Bucuresti, seamana mai mult cu Roma, Madrid sau Copenhaga decat cu orice alta parte a propriei lor tari.

Raportul Bancii Mondiale arata ca, in Europa, orasele sunt motoarele de crestere, iar in Romania zonele urbane functionale (ZUF) ale Bucurestiului si ale resedintelor de judet genereaza 90% din totalul veniturilor intreprinderilor.

In timp ce mai putin de 16% din populatia UE traieste in orasele principale, acestea genereaza 23% din PIB-ul tarii. Mai mult, cele 228 de orase secundare europene genereaza inca 45% din PIB-ul UE.

Activitatea economica nu este raspandita egal pe teritoriul Europei, desfasurandu-se, in special, pe campii si pe creste. Principalele regiuni din Europa au, in medie, un PIB per capital de 2,3 mai ridicat decat cea mai saraca regiune din tara lor.

In „regiunile cu crestere redusa”, in care orasele contribuie semnificativ la crestere, raman discrepante majore in privinta productivitatii oraselor principale si secundare, sustine Banca Mondiala.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: http://www.business24.ro/international/europa/banca-mondiala-bucurestiul-concureaza-cu-aproape-orice-orase-principale-din-europa-occidentala-1594467

Articole relevante