Acasa Bani Cat mai castiga romanii in 2018? In ce domenii au scazut si unde au crescut salariile

Cat mai castiga romanii in 2018? In ce domenii au scazut si unde au crescut salariile

Autor: admin

Cat mai castiga romanii in 2018? In ce domenii au scazut si unde au crescut salariile

Castigul salarial mediu nominal brut s-a situat in mai 2018 la 4.494 lei, cu 0,4% mai mic decat in aprilie 2018, iar cel net la 2.704 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 9 lei (0,3%), potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica (INS).

Comparativ cu luna mai a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,4%.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), respectiv de 6.437 de lei, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, de 1.554 de lei.

In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real in luna mai 2018, fata de aceeasi perioada a anului precedent, a fost de 108,5%, iar raportat la luna precedenta a ajuns la 99,2%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 193,8%, cu 1,5 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna aprilie 2018.

Potrivit INS, in cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie) . Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

In luna mai 2018, nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat in activitatile din sectorul economic, in aproape egala masura, atat scaderi, cat si cresteri fata de luna precedenta.

Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna aprilie 2018 au fost determinate de acordarea in luna precedenta de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 16,7% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), respectiv cu 15,3% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale; intre 7,0% si 12,0% in tranzactii imobiliare, activitati de servicii anexe extractiei, activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, extractia carbunelui superior si inferior; intre 3,0% si 6,0% in fabricarea substantelor si a produselor chimice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, telecomunicatii, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, constructii.

Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, platii sumelor din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou) . De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna mai au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si ca urmare a disponibilizarii de personal cu castiguri salariale mici in unele activitati economice.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza: intre 7,5% si 8,5% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), extractia minereurilor metalifere, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura); intre 3,0% si 6,0% in fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea de mobila, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite).

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, astfel: invatamant (+2,1%), sanatate si asistenta sociala (+1,1%), respectiv administratie publica (+1,0%) .

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: http://www.business24.ro/ins/stiri-ins/cat-mai-castiga-romanii-in-2018-in-ce-domenii-au-scazut-si-unde-au-crescut-salariile-1596028

Articole relevante