Acasa Romania Ce urmări poate avea în Europa atacul din Siria

Ce urmări poate avea în Europa atacul din Siria

Autor: admin

Ce urmări poate avea în Europa atacul din Siria

Expertul susţine că această acţiune a celor trei state va implica inevitabil şi restul Uniunii Europene, chiar dacă nu toate statele vor participa activ la eventuale măsuri militare ulterioare.

„Italia, ţara care are relaţii bune cu Rusia, a anunţat că sprijină logistic operaţiunile militare ale celor trei state. Multe state europene vor adopta această poziţie. Aici interesul e comun”, spune Iulian Fota.

„E întrebarea de un milion de puncte: ce vor face Rusia şi Iranul. În funcţie de reacţia lor, vom şti dacă în continuare suntem într-o relaţie de pace sau brusc am intrat într-o perioadă foarte fierbinte, poate de confruntare militară între mari puteri.

Situaţia este extrem de delicată, de complicată. Suntem într-un punct de referinţă al relaţiilor internaţionale din ultimii ani. În relaţiile internaţionale, scenariul cel mai delicat e cel al folosirii de forţe militare. Sunt consecinţe multiple pe plan politic, economic şi umanitar. E clar că aceste operaţiuni militare internaţionale vor avea consecinţe. Unele le putem bănui de pe acum. Alte consecinţe, de ordin politic, strategic le vom şti mai bine în funcţie dereacţia Rusiei. Este un avertisment pentru Rusia, dar e un atac doar la adresa Siriei.


Apar doar obiective legate de programul chimic al Siriei. N-am văzut informaţii care să arate că s-ar fi lovit aeroporturi sau baze militare siriene. Asta îmi spune că americanii au vrut un atac mai amplu decât acum un an, dar limitat şi au vrut să dea un mesaj strategic doar Siriei. Rusiei i s-a dat un mesaj politic clar.

Aliaţii sunt foarte iritaţi de tot ce a făcut Rusia în relaţiile internaţionale în ultimii ani. Această bucată importantă din Occident pune piciorul în prag în relaţiile cu Moscova.

De la 11 septembrie, Occidentul a fost preocupat nu doar de problematica terorismului, dar şi de vulnerabilitatea sa în faţa unui atac cu arme de distrugere în masă. Occidentul e foarte atent la orice utilizare a unei astfel de arme. Această intervenţie în comun a celor trei state e cu dublu scop. Să spună întregii lumi: Nu tolerăm utilizarea armei chimice. Celălalt mesaj important e către Moscova: că e momentul ca Rusia să îşi revizuiască atitudinea sau va avea de înfruntat un Occident mult mai ostil şi hotărât să se opună Rusiei.


Americanii, britanicii şi francezii au încercat o soluţie diplomatică. Ruşii nu au vrut-o. În Uniunea Europeană, foarte multe ţări nu vor participa, dar vor sprijini aceste acţiuni. De exemplu, Italia, ţara cu relaţii foarte bune cu Rusia, a anunţat că sprijină logistic operaţiunile militare ale celor trei state.

Multe state europene vor adopta această poziţie. Aici interesul e comun.”, a declarat Iulian Fota.

Alte articole

Pagina 1 din 1

Sursa: http://www.capital.ro/ce-urmari-poate-avea-in-europa-atacul-din-siria.html

Articole relevante