Acasa International Comisia Europeana lanseaza procedura formala de sanctionare a Poloniei

Comisia Europeana lanseaza procedura formala de sanctionare a Poloniei

Autor: admin

Comisia Europeana lanseaza procedura formala de sanctionare a Poloniei

Comisia Europeana a lansat, luni, procedura formala de sanctionare a Poloniei din cauza noii legi privind functionarea Curtii Supreme de Justitie, masura avand rolul de protejare a independentei justitiei poloneze.

„Comisia Europeana a lansat o procedura de sanctionare (infringement) prin trimiterea unei scrisori de notificare formala referitoare la Legea de functionare a Curtii Supreme de Justitie din Polonia„, anunta CE.

„Pe 3 iulie, 27 dintre cei 72 de judecatori ai Curtii Supreme de Justitie risca sa fie fortati sa se retraga din activitate – mai mult de o treime dintre judecatori – din cauza faptului ca noua lege privind functionarea instantei supreme reduce varsta de pensionare a judecatorilor de la 70 la 65 de ani.

Masura i se aplica si presedintelui Curtii Supreme, al carui mandat de sase ani se va incheia in mod prematur. Conform legii, judecatorilor li se ofera posibilitatea de a declara dorintele de prelungire a mandatelor de catre presedintele tarii, derogare care poate fi acordata pe o perioada de trei ani si innoita o data.

Nu exista criterii pentru decizia presedintelui si nu exista posibilitatea de revizuire judiciara a deciziei”, explica Executivul UE.

„Comisia Europeana considera ca aceste masuri submineaza principiul independentei Justitiei, inclusiv al inamovibilitatii judecatorilor, si, prin urmare, Polonia nu isi indeplineste obligatiile prevazute in cadrul Articolului 19 (1) al Tratatului Uniunii Europene interpretat prin prisma Articolului 47 al cartei Drepturilor Fundamentale”, precizeaza Executivul UE.

Citeste si: Presedintele Consiliului Magistraturii din Polonia demisioneaza in semn de protest fata de Legile Justitiei: E un strigat de disperareCazul Romaniei, mai disperat decat al Poloniei si Ungariei. Numitorul comun e apropierea de RusiaDe ce Romania ar fi bine sa nu aiba pozitia Poloniei in relatia cu UEEurodeputatii au aprobat procedura de sanctionare a Poloniei in baza Articolului 7 …citeste mai departe despre „Comisia Europeana lanseaza procedura formala de sanctionare a Poloniei” pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: http://www.business24.ro/international/stiri-international/comisia-europeana-lanseaza-procedura-formala-de-sanctionare-a-poloniei-1595829

Articole relevante