Acasa Economie FMI prezinta care sunt vulnerabilitatile sectorului financiar romanesc. Ce recomandari fac expertii

FMI prezinta care sunt vulnerabilitatile sectorului financiar romanesc. Ce recomandari fac expertii

Autor: admin

FMI prezinta care sunt vulnerabilitatile sectorului financiar romanesc. Ce recomandari fac expertii

Expunerea bancilor pe titlurile si garantiile guvernamentale, ponderea mare a creditelor imobiliare, avansul creditelor neperformante si practicile de creditare ale IFN-urilor sunt principalele vulnerabilitati cu care se confrunta sectorul financiar romanesc, se arata intr-un raport elaborat de expertii Fondului Monetar International in cadrul Programului de evaluare a sectorului financiar (Financial Sector Assessment Program – FSAP).

In context, expertii FMI sustin ca este nevoie de masuri rapide pentru a raspunde acestor riscuri si a consolida stabilitatea financiara si subliniaza ca autoritatile se gandesc deja sa limiteze gradul de indatorare pentru creditele ipotecare.

„Reducerea graduala a programului Prima Casa ar trebui sa continue pentru o diminuare a dezechilibrelor in sectorul imobiliar si pentru a sustine eficienta raportului dintre credit si valoarea locuintei”, sustin expertii FMI.

In plus, intarirea monitorizarii institutiilor financiare non-bancare este necesara pentru a evita riscurile la adresa reputatiei sectorului financiar.

„Misiunea recomanda de asemenea, introducerea unor rezerve de capital care sa creasca rezistenta si sa protejeze impotriva riscurilor de pe urma unei expuneri mari pe obligatiunile suverane” se arata in raportul FMI.

Expertii FMI subliniaza ca expunerea bancilor pe titlurile si garantiile guvernamentale a ajuns la 22% din active in luna decembrie 2017, unul din cele mai ridicate procente din UE, de la mai putin de 5% in 2008.

„Intr-un mediu al finantarii pe termen foarte scurt, datoria publica interna pe termen lung face ca bancile sa fie puternic expuse la pierderi de pe urma unor cresteri ale dobanzilor. Garantiile guvernamentale emise in cadrul programului Prima Casa creeaza o expunere suplimentara indirecta a sectorului bancar pe sectorul de stat”, se arata in raportul FMI.

De asemenea, expertii FMI atrag atentia ca sistemul bancar romanesc devine din ce in ce mai expus la sectorul imobiliar. Intre 2008 si 2017, ponderea creditelor imobiliare a crescut de la 21% din totalul creditelor acordate gospodariilor, la peste 54%. Avansul creditelor ipotecare a generat o crestere a pretului la case.

„In plus, avand in vedere ca marea majoritate a contractelor de credit sunt la dobanzi variabile, performanta creditelor s-ar putea deteriora iar cazurile de incapacitate de plata (default) ar creste daca ratele dobanzilor se vor majora”, avertizeaza FMI.

In sfarsit, cresterea creditarii dinspre ins …citeste mai departe despre „FMI prezinta care sunt vulnerabilitatile sectorului financiar romanesc. Ce recomandari fac expertii” pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: http://www.business24.ro/macroeconomie/stiri-macroeconomie/fmi-prezinta-care-sunt-vulnerabilitatile-sectorului-financiar-romanesc-ce-recomandari-fac-expertii-1595295

Articole relevante