Acasa Bani Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta prin care Editura Didactica primeste monopol pe manuale

Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta prin care Editura Didactica primeste monopol pe manuale

Autor: admin

Guvernul a aprobat, joi, o ordonanta de urgenta prin care a fost modificata Legea societatilor, astfel incat Editura Didactica si Pedagogica sa poata fi organizata ca societate in subordinea Ministerului Educatiei si sa poata edita manualele.

Ordonanta a fost adoptata dupa ce Curtea Constitutionala declarase neconstitutionala prima incercare de transformare a Editurii Didactice in societate, dar si dupa ce a fost semnat contractul de editare a manualelor.

Potrivit MEN, urgenta adoptarii acestei OUG este data de faptul ca, pe 31 mai, a fost publicata in Monitorul Oficial decizia nr. 249 a Curtii Constitutionale, care a constatat ca dispozitiile legii pentru aprobarea OUG nr. 76/2017 privind infiintarea Societatii Editura Didactica si Pedagogica – SA sunt neconstitutionale, „intrucat dau expresie unei operatiuni juridice cu caracter individual”, drept pentru care nu puteau forma obiectul unui act de reglementare primara, ci a unui act de reglementare secundara, mai precis o hotarare de guvern.

„Adoptarea acestui act normativ, prin reglementarea modalitatii de reorganizare a regiilor autonome in societati pe actiuni, va permite emiterea unei HG privind organizarea si functionarea Societatii Editurii Didactice si Pedagogice – SA.

Astfel, EDP, cu care MEN a semnat un contract de editare, traducere si tiparire de manuale scolare, va putea sa isi desfasoare, in continuare, activitatea (…) Mentionam faptul ca MEN a semnat contractul-cadru cu EDP pe 5 aprilie, anterior publicarii deciziei CCR.

Tot anterior publicarii deciziei CCR, in baza acestui contract, a fost semnat contractul subsecvent ce are ca obiect editarea, traducerea si tiparirea de manuale pentru urmatorul an scolar (aproximativ 70% din necesar pentru clasele I – VI, respectiv 65 de titluri si 40 de traduceri pentru minoritati, insumand 2.627.855 exemplare) „, se precizeaza in comunicatul MEN.

Citeste mai multe despre: Ministerul Educatiei a atribuit Editurii Didactice contractul pentru editarea de manuale, desi CCR a declarat neconstitutionala infiintarea ei.

Potrivit reprezentantilor ministerului, pana in prezent, Editura Didactica si Pedagogica a trimis in teritoriu 148.277 manuale de Geografie pentru clasa a VI-a, urmand ca saptamana viitoare sa fie transmise alte 148.277 manuale de Istorie pentru clasa a VI-a.

De asemenea, se vor trimite si manualele de Religie pentru cultul romano-catolic: 2.171 exemplare in limba romana si 4.601 – in limba maghiara.

„In zilele urmato …citeste mai departe despre „Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta prin care Editura Didactica primeste monopol pe manuale” pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: http://www.business24.ro/educatie/stiri-educatie/guvernul-a-adoptat-ordonanta-de-urgenta-prin-care-editura-didactica-primeste-monopol-pe-manuale-1595741

Articole relevante