Acasa Diverse Imigrantii care lucreaza ca necalificati in Marea Britanie risca sa ajunga in sclavie, dupa Brexit. Multi sunt romani

Imigrantii care lucreaza ca necalificati in Marea Britanie risca sa ajunga in sclavie, dupa Brexit. Multi sunt romani

Autor: admin

Imigrantii slab calificati risca sa ajunga in sclavie in Marea Britanie post-Brexit, unde penuria de lucratori europeni i-ar putea tenta pe unii patroni sa recurga la practici abuzive, considera experti mentionati joi intr-un comentariu al Thomson Reuters Foundation.

De la culegatorii de fructe si pana la angajatii cafenelelor, lucratorii europeni formeaza o componenta esentiala a economiei britanice, iar guvernul de la Londra depune eforturi sa asigure ca firmele vor avea suficienti lucratori pentru a-si acoperi nevoile de forta de munca si dupa ce Marea Britanie va iesi efectiv din UE, cand s-ar putea termina si cu libertatea de circulatie.

O idee este introducerea unui sistem de vize sponsorizate de angajat, pentru a fi garantat mai departe accesul companiilor la forta de munca slab calificata, potrivit unui raport intocmit de Observatorul pentru Imigratie al Universitatii Oxford.

Totusi, legarea angajatilor de anumiti angajatori in sectoare precum curatenia si cateringul ar putea favoriza unele practici ale oamenilor de afaceri lipsiti de scrupule, afirma Madeleine Sumption, directoarea acestui proiect al Universitatii Oxford.

„Vizele sponsorizate de angajator ofera guvernului mai mult control asupra muncii decat imigrantilor, dar garantarea ca vizele nu vor facilita abuzuri este o adevarata provocare”, explica ea.

„Daca lucratorii nu pot renunta la un loc de munca prost, atunci guvernului ii revine o responsabilitate sporita in prevenirea exploatarii. Aceasta ar putea fi posibil in teorie (…), dar impunerea respectarii standardelor de munca nu este un domeniu in care Marea Britanie sa fi excelat in trecut”, mai spune Madeleine Sumption.

Circa 15% din lucratorii slab calificati din Marea Britanie provin din statele UE, numarul acestor lucratori comunitari fiind de cel putin 500.000, potrivit respectivului raport.

In clipa de fata, peste 400.000 de romani se afla in Marea Britanie, acestia reprezentand a doua minoritate din regat, dupa polonezi.

Politico: Romanii, noua clasa muncitoare britanica

Dar imigratia neta in Marea Britanie a scazut drastic dupa ce votantii britanici, multi dintre ei motivati chiar de dorinta de a reduce imigratia, au ales la referendumul din 2016 iesirea din UE, fapt care a provocat mediului de afaceri temeri cu privire la o viitoare criza a fortei de munca.

Fermierii au avertizat asupra numarului insuficient de lucratori care sa culeaga legumele si fructele si se plang ca le putrezesc culturile …citeste mai departe despre „Imigrantii care lucreaza ca necalificati in Marea Britanie risca sa ajunga in sclavie, dupa Brexit. Multi sunt romani” pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: http://www.business24.ro/international/stiri-international/imigrantii-care-lucreaza-ca-necalificati-in-marea-britanie-risca-sa-ajunga-in-sclavie-dupa-brexit-multi-sunt-romani-1597347

Articole relevante