Acasa Bani Investitorii francezi spun ca Pilonul II ar trebui dezvoltat, nu suspendat: E singurul care ofera garantia absoluta

Investitorii francezi spun ca Pilonul II ar trebui dezvoltat, nu suspendat: E singurul care ofera garantia absoluta

Autor: admin

Pilonul II de pensii reprezinta singura forma reala de economisire care ofera garantia absoluta asupra propriilor contributii, in conditiile in care acesta a inregistrat randamente investitionale pozitive de la lansarea sa, din 2008, precizeaza Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza din Romania (CCIFER), intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, este necesara „dezvoltarea sau cel putin mentinerea la nivelul actual al sistemului de pensii private lansat in perioada 2007 – 2008 ca masura minim necesara pentru imbunatatirea capacitatii generale a intregului sistem de pensii de a face fata asteptarilor populatiei active”.

„Evolutiile demografice pe termen mediu indica faptul ca, in urmatorii 15 ani, fiecare angajat din Romania va ajunge sa sustina aproximativ 2,5 pensionari. Mai mult, Expert Forum estimeaza ca, la orizontul 2040, Pilonul I va acoperi doar 25% din salariul mediu brut pe economie, iar Pilonul II poate suplimenta aceasta suma cu 10-15 procente. In acest context demografic, acum 10 ani, a aparut necesitatea dezvoltarii unui sistem de pensii coerent, bazat pe trei piloni de pensii complementari, menit sa asigure o stabilitate financiara la varsta pensionarii.

In conditiile in care exista o tendinta generala de subestimare a nevoilor reale de economisire, pentru majoritatea angajatilor romani, Pilonul II reprezinta singura forma reala de economisire care ofera garantia absoluta asupra contributiilor proprii”, precizeaza CCIFER.

In viziunea reprezentantilor Camerei franceze, evolutia fondurilor de pensii in Romania a inregistrat „cele mai bune randamente reale (ajustate cu inflatia si comisioanele) intr-un panel de 15 state membre ale Uniunii Europene, pentru perioada 2008-2017”.

In plus, Pilonul II din Romania ocupa, de trei ani consecutiv, aceasta prima pozitie in raportul BetterFinance, ceea ce plaseaza pensiile private pe o pozitie fruntasa in categoria instrumentelor financiare de economisire pe termen lung.

Unul dintre principalii piloni de dezvoltare a Romaniei

Mai mult, conform unui studiu realizat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), la cererea Autoritatii pentru Supraveghere Financiara (ASF), Pilonul II a inregistrat randamente investitionale pozitive de la lansarea sa din 2008. In plus, dupa cum rezulta din studiul realizat de OECD referitor la performanta in termeni reali (ajustati cu inflatia) a fondurilor de pensii din 38 de state la nivel global, in perioada 2008 – 20 …citeste mai departe despre „Investitorii francezi spun ca Pilonul II ar trebui dezvoltat, nu suspendat: E singurul care ofera garantia absoluta” pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: http://www.business24.ro/pensii/stiri-pensii/investitorii-francezi-spun-ca-pilonul-ii-ar-trebui-dezvoltat-nu-suspendat-e-singurul-care-ofera-garantia-absoluta-1594845

Articole relevante