Acasa Romania Orizont 2030 – inteligența artificială își face loc în mașinile viitorului

Orizont 2030 – inteligența artificială își face loc în mașinile viitorului

Autor: admin

Orizont 2030 – inteligența artificială își face loc în mașinile viitorului

Hibridizarea, electrificarea, conectivitatea, şi condusul autonom sunt principalele direcţii urmărite de toţi marii producători de automobile din lume. Toate implică dezvoltarea inteligenţei artificiale a vehiculelor obligând constructorii fie să-şi dezvolte propriile divizii IT, fie să apeleze la colaborări cu firme din acest domeniu. Hulită de mulţi, inteligenţa artificială (AI) există deja în majoritatea maşinilor aflate pe şosele. Computerele care gestionează modul de funcţionare al motoarelor, senzorii din anvelope sau sistemele ABS şi ESP sunt cele mai uşor de înţeles utilizări ale inteligenţei artificiale în vehicule.

Primul pas către maşinile viitorului, propulsia hibridă, este deja utilizată la scară largă de multe companii. Asta pentru ca maşinile produse de acestea să se poată încadra în limitele de emisii impuse de autorităţi fără o scădere drastică a performanţelor dinamice. Electrificarea completă a propulsiei este şi ea tot mai des întâlnită în special la autoturismele de dimensiuni mici destinate oraşelor. Încet-încet, tehnologia permite chiar extinderea electificării şi în zona SUV – dovada sunt abia-lansatele Hyundai Kona Electric şi Jaguar i-PACE – însă autonomia şi timpul de încărcare rămân teme care încă necesită soluţii şi sume enorme investite în cercetare. Conectivitatea este şi ea dependentă de AI, însă paşii mari făcuţi de industrie în ultimii ani permit comunicarea între vehicule sau între maşini şi centre de asistenţă, stocarea datelor în cloud şi chiar efectuarea de update de software de la distanţă.

Condusul autonom avansează şi el rapid. Multe maşini pot parca singure sau se pot deplasa păstrând banda de circulaţie fără intervenţia şoferului. Nivelurile 1 şi 2 de „autonomous driving” sunt deja disponibile, iar cel de-al treilea – în care conducătorul şi maşina îşi vor putea transfera responsabilitatea pentru controlul deplasării – se află la câţiva paşi distanţă. Totuşi, abia prin 2025 este prognozată trecerea la nivelul 4 – parcurgerea unor distanţe lungi fără intervenţia şoferului cu condiţia separării de traficul din sens opus – iar despre nivelul 5 au apărut controverse puternice. Conform studiilor iniţiale, acest ultim nivel, care presupune ca volanul şi pedalele să nu mai fie necesare, iar pasagerii să poată sta în automobil fără a se implica în condus, ar fi putut intra în utilizare în jurul anului 2030. Doar că, după cum explica la Geneva putătorul de cuvânt al diviziei de conducere autonomă a BMW, Dirk Wiesselmann, chiar şi în 2030 este posibil ca maşinile să nu se poată deplasa 100% autonom în orice condiţii. Nivelul 5 ar putea avea astfel nevoie de o extensie care să permită atingerea ulterioară a ţintei.


Traficul rutier, ocolit prin aer

Până la decongestionarea traficului prin condusul complet autonom, unele companii încearcă să găsească soluţii pentru evitarea ambuteiajelor prin… aer. La GIMS 2018 a fost prezentată o versiune actualizată a conceptului „Pop.Up” dezvoltat de Airbus pentru ediţia de anul trecut a expoziţiei. Printr-o colaborare cu Audi şi Italdesign, Airbus a adus la Geneva conceptul „Pop.Up Next” care permite deplasarea unei capsule atât pe o platformă de rulare electrică cât şi prin ataşarea ei la o dronă de mari dimensiuni. Astfel, ocupanţii capsulei ar putea chema drona atunci când platforma rutieră este blocată în trafic continuând drumul asemeni unui elicopter. O altă idee prezentată la Geneva a fost Pal-V Liberty. O maşină-avion care devine, începând din acest an, parte a clublui select al maşinilor zburătoare omologate compus din Terrafugia Transition şi AeroMobil.
Cu picioarele pe pământ

Pionier al tehnologiilor de deplasare autonomă fără emisii poluante, BMW a prezetat la GIMS 2018 un concept mult mai apropiat de zilele noastre. BMW M8 Gran Coupé întruchipează o nouă faţetă a luxului pentru marca bavareză – ultrasportivă, extrovertită şi polarizantă. Nu au fost oferite încă date despre tehnologia ascunsă sub impresionanta carapace din fibră de carbon şi metal însă, fiind un viitor port-drapel, este cert că vehiculul de serie va îngloba cele mai noi sisteme disponibile în laboratoarele din Munchen. În acelaşi timp, o altă marcă germană premium, Porsche, a prezentat conceptul Mission E Cross Turismo, un vehicul cu patru uşi, patru locuri şi un design sportiv care are rolul de a dezvălui un eventual urmaş al actualului Panamera. Mission E Cross Turismo este propulsat de un system electric care dezvoltă 600 CP.
Revenind la conceptele viitorului mai îndepărtat, un exemplu al maşinilor care se vor deplasa pe şosele cu nivelul patru de autonomie este conceptul Aston Martin Lagonda, Legendarul nume ascunde de această dată un studiu de design al unui potential vehicul electric şi autonom al mărcii britanice. Tot un studiu de design este şi Hyundai „Le Fil Rouge” Vision Concept, vehicul care dezvăluie modul în care văd oficialii mărcii viitorul modelelor proprii. Pe lângă un aspect exterior care sugerează permanenta mişcare, conceptul oferă şi o „funcţionalitate perfectă”.

Roboţii viitorului

Renault EZ-GO, Icona Nucleus şi Toyota Concept i sunt trei abordări diferite ale vehiculelor robotizate ale viitorului. În timp ce francezii îşi dezvăluie – prin EZ-GO – viziunea pentru un viitor vehicul electric, complet autonom, care poate fi utilizat atât ca taxi cât şi ca mijloc de transport în comun, maşină de firmă sau pentru servicii de „ride-sharing”, iar  italienii de la Icona ţintesc aceleaşi tipuri de utilizare adăugând un design mai emotional, japonezii de la Toyota încearcă, prin Concept i, să înţeleagă şoferul şi să îi creeze o ambiaţă plăcută în habitaclu. Mai mult chiar, până şi stilul de deplasare al vehiculului autonom este influenţat de datele culese despre utilizator. Prin senzori care „citesc” expresia feţei sau culeg sunete din timpul conversaţiei şi prin detalii despre pasageri găsite pe reţelele de socializare, adăugate la condiţiile meteo şi de drum Concept i învaţă şi apoi se comportă în funcţie de utilizatori.

Foto © RS

Articol publicat în Suplimentul Auto Capital distribuit gratuit împreună cu revista din 19 martie 2018.

Citeşte şi: 

SUPLIMENT AUTO CAPITAL: Cupra Ateca, Škoda Fabia, smart EQ forfour, SsangYong Musso Pick-Up, Toyota Auris, Volvo V60

SUPLIMENT AUTO CAPITAL: McLaren Senna, Mercedes – Benz Clasa A, Mercedes – Benz Clasa C, Mitsubishi Outlander PHEV, Peugeot 508, Range Rover SV Coupe

SUPLIMENT AUTO CAPITAL: Jaguar i-PACE, Jeep Wrangler, Kia Ceed, Lamborghini Huracan Performante Spyder, Lexus UX, Mazda6 Combi

SUPLIMENT AUTO CAPITAL: Ferrari 488 Pista, Ford Ka+ Active, Ford Edge, Honda CR-V, Hyundai Kona Electric, Hyundai Santa Fe

SUPLIMENT AUTO CAPITAL: Audi A6, Bentley Bentayga Hybrid, BMW X4, Bugatti Chiron Sport

Tehnologia maşinilor viitorului, ascunsă în zăpezile din Suedia

Vânzările de autoturisme noi cresc cu 33%. Majorare moderată a pieţei second-hand

SUPLIMENT AUTO CAPITAL: Robotizare accelerată

Alte articole

Sursa: http://www.capital.ro/orizont-2030-inteligenta-artificiala-isi-face-loc-in-masinile-v.html

Articole relevante