Acasa Romania Pasapoartele sa fie valabile 10 ani pentru persoanele peste 25 de ani – proiectul a trecut de Senat

Pasapoartele sa fie valabile 10 ani pentru persoanele peste 25 de ani – proiectul a trecut de Senat

Autor: admin

Senatul a adoptat, in procedura de urgenta, un proiect care modifica Legea privind regimul liberei circulatii a romanilor in strainatate, potrivit acestuia persoanele cu varste peste 25 de ani urmand sa aiba pasapoarte valabile pe o perioada de 10 ani.

Initiativa legislativa care apartine Executivului prevede extinderea termenelor de la valabilitate a pasapoartelor de la 5 la 10 ani, pentru cetatenii care au implinit varsta de 25 de ani si de la 3 la 5 ani pentru cele intre 12 si 25 de ani.

Scopul principal al proiectului de lege este fluidizarea in actiunile serviciilor de pasapoarte prin reducerea numarului de cereri pentru eliberarea documentelor.

Un alt amendament la articolul 40 al proiectului pentru modificarea si completarea Legii nr. 248/2005 prevede: „Exercitarea de catre o persoana a dreptului la libera circulatie in strainatate se suspenda numai in urmatoarele situatii: este inculpata intr-o cauza penala si a fost dispusa, in conditiile Codului de procedura penala, instituirea unei masuri preventive, cu impunerea dupa caz, a obligatiei de a nu parasi o anumita limita teritoriala, fixata de organul judiciar, decat cu incuviintarea prealabila a acestuia.”

In forma initiala a Legii, articolul 40 era formulat astfel: „Exercitarea de catre o persoana a dreptului la libera circulatie in strainatate se suspenda numai in urmatoarele situatii: a) este invinuita sau inculpata intr-o cauza penala si a fost dispusa instituirea unei masuri preventive in conditiile Codului de procedura penala;”, insa initiatorii anunta ca e nevoie de schimbarea textului tocmai pentru a definire mai corecta si pentru ca a fost scos din legislatie cuvantul „invinuit”.

Raportul cu amendamente si initiativa legislativa au fost adoptate in plenul de miercuri al Senatului cu 77 de voturi pentru, nicio abtinere si niciun vot impotriva.

Proiectul urmeaza sa fie votat de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Citeste si Vom fi informati prin SMS ca urmeaza sa ne expire pasaportul …citeste mai departe despre „Pasapoartele sa fie valabile 10 ani pentru persoanele peste 25 de ani – proiectul a trecut de Senat” pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: http://www.business24.ro/guvern/stiri-guvern/pasapoartele-sa-fie-valabile-10-ani-pentru-persoanele-peste-25-de-ani-proiectul-a-trecut-de-senat-1593845

Articole relevante