Acasa Romania Transelectrica a intrat pe pierdere pentru prima oara de la infiintare

Transelectrica a intrat pe pierdere pentru prima oara de la infiintare

Autor: admin

Transelectrica a inregistrat anul trecut pierderi de 47,9 milioane lei din cauza scaderii tarifului de transport al energiei si a ceea ce conducerea companiei a numit un „comportament neprudential manifestat in trecut”.

Pe 30 martie, Transelectrica si-a postat pe siteul propriu rapoartele de activitate pe anul 2017. Din acestea reiese ca societatea a pierdut milioane, intr-un singur an.

„Rezultatul financiar negativ vine pe fondul unui an complex si dificil la care a contribuit diminuarea veniturilor prin reducerile de tarif de la 1 iulie 2017. Un impact major l-a avut inregistrarea in situatiile financiare ale anului 2017 a unor obligatii suplimentare de plata, in valoare de 99 de milioane de lei, provenite dintr-o decizie de impunere ANAF emisa in 30 iunie 2017, ca urmare a incheierii unui control aferent perioadelor anterioare”, informeaza Transelectrica.

Transelectrica a informat ca, in 2017, tariful pentru serviciile de sistem a scazut cu 18,9%, iar tariful pentru serviciile de transport a energiei a scazut cu 9,8%. Acesta masuri s-au impus pentru a compensa faptul ca, in anii din urma, Transelectrica inregistrase profituri mai mari decat ar fi trebuit, potrivit legii.

Totodata, in perioada decembrie 2011 – iunie 2017, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a venit a obligat Transelectrica sa plateasca o suma mare de bani, in urma unor nereguli din perioada decembrie 2005 – decembrie 2010.

„Ca urmare a acestui control incheiat in 2017, au fost stabilite si retinute obligatii suplimentare de plata, respectiv impozit pe profit si TVA, precum si dobanzi / majorari si penalitati, cu privire la serviciile de sistem tehnologice facturate de furnizorii de energie, considerate nedeductibile in urma inspectiei fiscale, si la facturi neutilizate identificate ca fiind lipsa (acestea au fost distruse in incendiul izbucnit in noaptea de 26-27 iunie 2009, la punctul de lucru din cladirea Millenium Business Center din str. Armand Calinescu nr. 2-4, sector 2, unde Compania isi desfatura activitatea). Suma din decizia de impunere ANAF nr. 439 emisa in data de 30 iunie 2017 este de 99 milioane de lei”, se arata in comunicat.

Actuala conducere a Transelectrica mai informeaza ca, desi in ultimii ani fosta conducere a companiei stia despre aceste probleme, nu a luat nicio masura.

„Comportamentul neprudential manifestat in trecut in ceea ce priveste gestionarea acestei situatii a avut ca atare impact negativ doar in rezultatele financiare ale …citeste mai departe despre „Transelectrica a intrat pe pierdere pentru prima oara de la infiintare” pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: http://www.business24.ro/macroeconomie/stiri-macroeconomie/transelectrica-a-intrat-pe-pierdere-pentru-prima-oara-de-la-infiintare-cine-e-de-vina-1593534

Articole relevante