Acasa Actualitate Vin vremuri GRELE pentru Viorica DĂNCILĂ, Liviu DRAGNEA și Gabriela Firea: Strângerea de semnături va începe pe 1 septembrie

Vin vremuri GRELE pentru Viorica DĂNCILĂ, Liviu DRAGNEA și Gabriela Firea: Strângerea de semnături va începe pe 1 septembrie

Autor: admin

 

„Abuzurile de vineri seară nu sunt o simplă întâmplare, ci sunt efectul unui sistem electoral profund disfuncţional. Ajungerea la putere a unor personaje precum Carmen Dan, Viorica Dăncilă, Gabriela Firea, doamna Speranţa Clişeriu sau chiar domnul Liviu Dragnea, toate acestea au fost posibile datorită sistemului electoral actual al României, care face ca servilismul faţă de partid sau faţă de un lider al partidului să fie mai important decât competenţa. (…) Şi PSD-ul, şi sistemul electoral actual încurajează servilismul, acesta este adevărul şi acesta este motivul pentru Mişcarea România Împreună a lansat alături de alte partide – şi sperăm ca toate celelalte partide să ni se alăture – şi de 24 de organizaţii civice o iniţiativă legislativă cetăţenească pentru modificarea legilor electorale”, a declarat Vlad Voiculescu, luni, într-o conferinţă de presă, alături de Dacian Cioloş.

Fostul ministru a explicat care sunt principalele modificări propuse.

„Sunt cel puţin trei lucruri: dublarea numărului de parlamentari aleşi de diaspora. În momentul actual, diaspora este reprezentată de şase parlamentari. Asta înseamnă un număr egal cu cel al parlamentarilor care reprezintă cele mai mici judeţe din România, precum Mehedinţi, Tulcea sau Covasna, deci, toate acele milioane de oameni din străinătate au şase reprezentanţi, lucrul acesta este inacceptabil şi am vrea să obţinem dublarea numărului de parlamentari ai diasporei. Apoi, introducerea dreptului românilor care locuiesc în străinătate, dar care nu au renunţat la domiciliu în România să voteze pentru parlamentarele din judeţele de unde provin şi să poată să facă asta în străinătate. În momentul acesta, oamenii din judeţele care au rămas depopulate nu-şi pot exprima dreptul de vot, nu-şi pot utiliza dreptul lor de vot, decât dacă fac mii de kilometri să vină acasă”, a afirmat Vlad Voiculescu.

Acesta a adăugat că, în al treilea rând, prin această iniţiativă se doreşte revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Alte articole

Pagina 1 din 2

Sursa: https://www.capital.ro/strangerea-de-semnaturi-va-incepe-pe-1-septembrie.html

Articole relevante