Din dorinta de a proteja mediul inconjurator, dar si de a scadea costurile cu energie, tot mai multi romani adopta solutii alternative de incalzire a locuintei si a apei calde menajare, cu ajutorul panourilor solare. Simplu de instalat, cu preturi incepand de la doar cateva sute de lei, dar cu o durata mare de viata, acestea au devenit prima alternativa a celor care locuiesc la casa.
In plus, poti obtine energie electrica, caldura si apa calda permanent, chiar daca afara este iarna. In special pentru cei care stau la casa, gama de panouri solare pentru apa calda menajera este o buna metoda de a economisi bani si de pastra temperatura constanta in locuinta – dat fiind ca in mod traditional, apa este incalzita de centrala, moment in care caloriferele se racesc.
Dincolo de aspectele legate de eficienta energetica, instalarea unui panou solar aduce un plus de ergonomie, devenind o investitie care se amortizeaza rapid.
Cum functioneaza un kit de panouri solare pentru incalzirea apei menajere?
Colectorul solar incalzeste apa conform principiului de temosifor. Captarea radiatiilor solare si incalzirea apei menajere se face in tuburile vidate, caracterizate prin putere mare de capatare a radiatiilor si pierderi scazute ale temperaturii apei.
Spre exemplu, pe PanouriSolare365.ro vei gasi o gama variata de kituri pentru incalzirea apei menajere si a casei, extrem de moderne si cu preturi incepand de la doar 1000 de lei. Ar fi bine sa stii ca un astfel de sistem de incalzire a apei menajere poate acoperi necesarul de apa calda pentru perioada martie-octombrie, fara a utiliza electricitate, in proportie de 70-80%.
Un panou solar produce cantitatea de apa pentru care a fost dimensionat si anume – 90L, 135L, 160L, 180L, sau 216L. Aceasta cantitate de apa este calculata la o zi intreaga insa in perioada Iunie, Iulie si August apa se incalzeste cu pana la 8 – 10 grade Celsius pe ora
Avantajele oferite de acest tip de panou solar
- eficienta energetica – nu necesita curent electric
- apa calda poate fi utilizata noaptea sau a doua zi, datorita izolatiei rezervorului
- durabilitate
- inlocuirea elementelor se face rapid si la costuri minime
- functionalitate si pe timp de iarna
- investitie inteligenta pe termen lung.