Zi de zi intalnim in drumul nostru numeroase case de amanet, care s-au dezvoltat in scurt timp, mai ales datorita solicitarilor din partea romanilor. Dincolo de a fi doar modalitate de a face bani intr-un timp foarte scurt, fara multe acte, amanetul are o istorie in spate care merita stiuta.
Istoria amanetului incepe inca din Antichitate, pe cand oamenii isi lasau obiecte valoroase gaj pentru a face rost de bani, care erau mai apoi inapoiate proprietarului de drept dupa plata sumei stabilite. Deci, inca din Antichitate oamenii aveau nevoie de imprumuturi rapide, fapt care indulceste putin mai mult situatia prin care treci.
Evident, casele de amanet au avut si perioade in care au fost interzise, insa explozia lor a avut loc abia odata cu aparitia unei organizatii caritabile, numite Muntele de Pietate, care s-a dezvoltat in aproape toate statele catolice, reprezentand precursorul amanetului modern.
De altfel, in trecut oamenii apelau la tot felul de astfel de societati, lasand gaj obiecte de valoare, ca si in cazul prezent, cu singura diferenta ca scopurile si utilizarea banilor s-au schimbat. Daca in trecut amanetul avea ca scop finantarea armatei sau detronarea conducatorilor, astazi il folosim pentru diferite lucruri sau situatii personale.
Odata cu Evul Mediu s-a dezvoltat si mai mult activitatea de amanet, odata cu stimularea ei de catre calugari ai ordinului franciscan, care ofereau oamenilor bani in schimbul unor obiecte, iar acest troc era vazut ca un ajutor, dar si ca o razvratire impotriva bisericii, considerandu-se ca orice om trebuie sa traiasca simplu si nu sa fie ajutat de biserica. Dobanzile practicate pentru acest troc se foloseau indeobste pentru construirea de biserici.
De altfel, din activitatile de amanet se finantau si diferite expeditii, cum ar fi cea a lui Cristofor Columb, dar si razboaiele, precum cel dintre regele Angliei Eduard al III-lea si Henric al V-lea, regele Frantei.
Odata cu venirea colonistilor, amanetul a devenit cunoscut si in America, dezvoltandu-se printre popoarele civilizate, in general.