Acasa Diverse Timișoreana, trei secole de bere românească

Timișoreana, trei secole de bere românească

Autor: admin

Puţine afaceri din întreaga lume ating performanţa de a sărbători un secol de la înfiinţare. Sub influenţa unor vremuri tulburi, în care războaiele sau crizele economice erau la ordinea zilei, afacerile aveau şanse mici să supravieţuiască. Având în vedere toate acestea, un brand care să sărbătorească trei secole de existenţă poate fi considerat o minune. Timi­şoreana este un asemenea exemplu – săptămâna trecută, 300 de ani de bere au fost sărbătoriţi chiar în locul în care a început toată povestea.

Prezentul are gust bun

La Timişoreana, în ul­timii 15 ani, au fost realizate investiţii de 100 de milioane de euro, iar acestea pot fi văzute în cifra de vânzări: 200 de milioane de euro în 2017. Prin urmare, avem de a face cu liderul pieţii de bere în ceea ce priveşte vanzările. „Avem standarde de calitate care ne obligă să folosim cele mai bune materii prime. În mare parte, materia primă vine din producţii autohtone. Malţul, principalul ingredient, este din culturile din România. În fabricălucrează în prezent 332 de oameni“, a explicat pentru Revista Capital Eduard Polschi, directorul Fabricii de Bere Timişoareana, cum a ajuns brandul la o cotă de piaţă de 15%. Timişoreana este şi cea mai bine vândută bere românească în afara ţării, cu peste 7 milioane de unităţi în 2017.

Cele mai bune vânzări sunt în Republica Moldova, berea fiind prezentă şi având mare succes mai ales în ţările unde se află cele mai mari comunităţi de români – Italia, Spania, Grecia, SUA şi Canada. Timişoreana a fost şi a rămas o bere românească, dar trebuie ştiut că acţionarul este unul străin, cu o bogată tradiţie în domeniu. Astfel, cel mai vechi brand din România – fabrica de bere din Timişoara datând din 1718 – a fost preluat de gigantul sud-african SABMiller în 2001. Anul trecut, Ursus Breweries, compania care are în portofoliu brandul, a intrat sub umbrela grupului japonez Asahi, printr-o tranzacţie regională care s-a ridicat la 7,3 miliarde de euro.

O istorie cu malţ şi hamei

Povestea Timişoreana începe în 1718, când la ordinul Prinţului Eugeniu de Savoia a fost construită prima fabrică de bere din România. La acea vreme, oraşul de pe Bega era sub ocupaţie habsburgică. Până în 1852, fabrica de bere a fost sub control militar, deoarece avea o importanţă strategică. Fierbătoria de bere din secolul XVIII trebuia să suplinească lipsa de apă potabilă din zonă.

La un secol şi jumătate de la înfiinţare, ajunge la un pas de lichidare, moment în care „Fierbătoria de bere din Fabric, Societate pe acţiuni“, numele de atunci, trece în proprietatea unor timişoreni şi îşi reia activitatea. Astfel, sub conducerea lui „Ignatz şi fiii“ , fabrica înfloreşte. „În 1890, principalele clădiri şi instalaţii ale fabiricii au fost distruse de un incendiu. Însă distrugerile au dus la o retehnologizare,“ arată Eduard Polschi. Prima şi cea mai însemnată investiţie s-a efectuat între ani 1900-1920 şi a dus la creşterea producţiei de bere la un nivel de 100.000 hl/an şi la o îmbunătăţire a calităţii. Investiţia a fost făcută în prima maşinărie de frig.


Alte articole

Pagina 1 din 2

Sursa: http://www.capital.ro/timisoreana-trei-secole-de-bere-romaneasca.html

Articole relevante