Bursa de pe Wall Street a inchis sedinta de miercuri in scadere puternica, inregistrand cel mai semnificativ declin din ultimele opt luni, investitorii fiind ingrijorati de majorarea ratelor dobanzilor bondurilor americane si de incetinirea economiei mondiale, transmit Reuters si Kyodo.
Indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 3,15%, ajungand la valoarea de 25.598,74 puncte, in timp ce indicele Standard and Poor’s 500 a inregistrat un declin de 3,29%, la 2.785,68 puncte, iar indicele Nasdaq a scazut cu 4,08%, la 7.422,05 puncte.
Randamentele bondurilor americane pe zece ani au crescut peste 3% iar Fondul Monetar International a inrautatit estimarea de crestere a economiei mondiale la 3,7% in 2018 si in 2019, citand sporirea riscurilor in urma escaladarii tensiunilor comerciale si a nivelului ridicat al datoriilor. Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat ca valorile pietelor bursiere sunt „extrem de ridicate”, ceea ce a provocat panica in randul investitorilor, care s-au grabit sa-si vanda actiunile.
Si pe pietele bursiere din Asia s-a inregistrat joi cel mai semnificativ declin din ultimele 19 luni, pe fondul sporirii aversiunii fata de risc a investitorilor si al scaderilor de pe Wall Street.
Indicele MSCI, care monitorizeaza pietele din regiunea Asia-Pacific, cu exceptia Japoniei, a inregistrat un declin de 3,38%, in timp ce Bursa din Hong Kong a incheiat prima sedinta de tranzactionare de joi in scadere cu 3,76%, iar pietele bursiere din Japonia si Coreea de Sud inregistrau scaderi semnificative, de peste 3%.
Analistii se asteapta ca declinul de pe pietele bursiere sa se propage si in Europa.
Scaderile de pe Wall Street au fost suficient de semnificative pentru a trezi interesul presedintelui Donald Trump, care a ridicat un deget acuzator catre Rezerva Federala a SUA, care a majorat de trei ori ratele dobanzilor in acest an.
„Nu sunt deloc de acord cu ceea ce fac cei de la Fed. Cred ca au innebunit”, le-a spus jurnalistilor Trump. Acesta a dat asigurari ca declinul de pe pietele bursiere este de fapt o „corectie” indelung asteptata. O corectie a pietelor bursiere este definita ca o scadere de cel putin 10% de la cel mai ridicat nivel din ultimele cel putin 52 de saptamani.
Bursa de la Bucuresti a deschis cu scaderi de peste 1%
Bursa de la Bucuresti a deschis cu scaderi de peste 1% pe majoritatea indicilor sedinta de joi, pe fondul declinului semnificativ consemnat pe bursele internationale.
Dupa 45 de minute de la deschidere, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide 13 companii, inregistra o depreciere cu 1,1%, pana la 8.394,36 puncte.
Totodata, indicele BET-Plus, care arata evolutia celor mai lichide 37 de actiuni de la BVB, era in scadere cu 1,16%, in timp ce indicele BET-FI al SIF-urilor inregistra o depreciere de 0,99%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic si al utilitatilor, era in scadere cu 1,61%.
Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a depreciat cu 1,22%, in timp ce reperul de randament al fondurilor de investitii, BET-BK, a pierdut 1,43%.
Valoarea totala a schimburilor realizate joi pana la ora 10:30, pe Bursa de Valori Bucuresti, se situa la 10,631 milioane de lei (2,280 milioane de euro).
Actiunile Artego se apreciau cel mai mult pe piata principala, respectiv cu 3,42%, fiind urmate de cele ale Santierului Naval Orsova (plus 3,03%) si Fondul Proprietatea (plus 1,2%).
Pe de alta parte, cele mai mari scaderi erau consemnate la Prodplast, de 6,02%, Alumil, de 5,52%, si Patria Bank, de 4,75%.
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.