Ziua în care vom putea spune “Adio deșeuri!” și ”Bun venit, responsabilitate!”, pare tot mai îndepărtată. Sau la această concluzie putem ajunge analizând graficele de gestionare a deșeurilor ce indică o creștere tot mai masivă a gradului de poluare.
Deși astăzi trăim într-o eră tehnologică ce permite digitalizarea majorității sarcinilor pe care odinioară le-am fi putut întreprinde doar fizic, prin utilizarea resurselor clasice, consumerismul tot mai accentuat și implicațiile limitate referitoare la reciclare, duc la distrugeri masive. Încălzire globală, alături de dezghețul Ghețarilor de la Polul Nord, creșterea volumului mărilor și oceanelor, precum și dispariția unor specii de faună și floră, sunt doar câteva dintre lucrurile care ne arată că Planeta merge într-o direcție greșită.
Însă, niciodată nu e mult prea târziu să ne implicăm în diferite acțiuni civice și să contribuim la îmbunătățirea echilibrului natural, cât și la creșterea calității vieții noastre. Iar atunci unde există cantități de deșeuri din hârtie sau anvelope uzate, există și soluții eficiente privind limitarea și/sau gestionarea eficientă a acestora.
Cum poți limita deșeurile din hârtie și ce avantaje oferă reciclarea lor?
Nu e nimic mai simplu decât să limitezi deșeurile din hârtie pe care le produci zilnic. Dar nu e complicat nici când vine vorba de reciclare hârtie.
Dacă-ți dorești să reduci într-un mod responsabil risipa de hârtie, poți de exemplu, să înlocuiești procesele obișnuite, cu cele digitale. Acum, prin intermediul internetului, poți face multe dintre activitățile de care ai nevoie, fără să trebuiască să mai folosești hârtia. În același timp, poți să folosești hârtia deja utilizată pentru a da naștere unor noi produse, precum obiectele decorative de design interior.
Când vine vorba de reciclare, nu trebuie decât să aduni toată hârtia pe care o deții la un loc, pe care o poți lega cu sfoară sau ață și pe care s-o prezinți centrelor de colectare sau în pubelele special amenajate. Același proces se aplică și pentru carton astfel încât, cele două materiale pot fi colectate și ulterior reciclate, împreună.
Anvelope uzate – beneficii ale reciclării
Și anvelopele pot fi reciclate. Însă, procesul este puțin mai diferit față de cel al hârtiei. De exemplu, pentru colectare și reciclare cauciucuri va trebui să te adresezi la instituțiile abilitate. Prin aceste instituții abilitate nu se înțeleg în mod direct operatorii care le reciclează, ci vulcanizările și service-urile auto care, au obligația de a prelua de la consumatori și de a parcurge toate demersurile reciclării, indiferent de marcă sau de costurile inițiale.
Sigur, există și o serie de beneficii primare și universale, ca și în cazul reciclării de sticlă, hârtie etc. precum protejarea mediului înconjurător și a vietăților. Din cauciucurile uzate pot fi create numeroase noi obiecte de consum larg, precum crearea unor elemente de construcție, sisteme de depozitare a deșeurilor, piese pentru automobile, elemente pentru terenuri de sport etc.
Desigur, fie că dispui de cantități modeste sau chiar ridicate de deșeuri din hârtie sau anvelope uzate, fie că ești o persoană juridică sau una fizică, prin EcoTree poți recicla simplu și eficient, din spatele calculatorului sau a telefonului mobil. Platforma EcoTree îți vine în ajutor cu toate soluțiile digitalizate necesare, astfel încât să contribui eficient la evoluția economică și socială individuală, dar și la nivel de comunitate.