Acasa Diverse 4 curiozități despre deșeurile de echipamente electrice și electronice

4 curiozități despre deșeurile de echipamente electrice și electronice

Autor: admin

Globalizarea este un fenomen complex care a sporit cererea de produse electronice și electrocasnice, motiv pentru care și industria de profil s-a bucurat de o creștere accelerată. Însă acest lucru are o consecință semnificativă asupra mediului și sănătății umane, prin prisma poluării generate de gestionarea inadecvată a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Astfel, se identifică nevoia de a implementa politici stricte de colectare deseuri electrice pentru a combate/ face față pericolelor potențiale, dar și pentru a valorifica și/sau neutraliza aceste deșeuri în condiții sigure. Vizând atât persoanele fizice, cât și juridice, măsurile legislative prevăd obligația de a preveni și diminua volumul de DEEE-uri în direcția protecției planetei.

Ce deșeuri sunt incluse în categoria DEEE-urilor?

Cu toate că această categorie de deșeuri diferă de la o țară la alta, în general, deșeurile de echipamente electrice și electronice sunt acele echipamente care funcționează cu ajutorul bateriilor sau cu elecricitate (prin cabluri și circuite), dar sunt la sfârșitul duratei de viață. Printre exemple, se numără:

  • Televizoare;
  • Calculatoare;
  • Telefoane mobile;
  • Obiecte de iluminat;
  • Componente electrice sau electronice;
  • Aparate medicale;
  • Echipamente electrice/ electronice industriale, etc;

Știai că…?

  • … DEEE-urile conțin aur?

Unele deșeuri de echipamente electrice și electronice pot conține cantități mici de aur, de exemplu în calculatoare, telefoane mobile smart și alte produse informatice. 

  • … cel mai mare producător de deșeuri electrice și electronice este China?

La nivel mondial, China a generat în 2019 peste 10 milioane de tone de DEEE-uri, fiind urmată de SUA, cu aproximativ 7 milioane de tone.

  • … plăcile de circuite electrice din DEEE-uri generează riscuri majore?

Plăcile de circuite electrice și carcasele din plastic produc unele dintre cele mai periculoase toxine pentru sănătatea umană – substanțe ignifuge bromurate. Expunerea la aceste substanțe, pe termen lung, poate afecta funcția de învățare și memoria.

De asemenea, DEEE-urile conține mercur, plumb, arsen și cadmiu. Când sunt eliminate în mod neadecvat, substanțele toxice din aceste deșeuri pot determina efecte negative (probleme neurologice, schimbări genetice, modificarea peisajului natural, etc).

  • … reciclarea DEEE-urilor economisește energie?

Pe lângă faptul că diminuează nivelul poluării, valorificarea acestor deșeuri contribuie și la economisirea energiei. Conform EPA, reciclarea a 500.000 de laptopuri va genera o producție de energie care poate alimenta aproximativ 2000 de case standard în SUA.

În plus, reciclarea contribuie și la conservarea resurselor naturale.

Concluzii

Având în vedere aceste considerente, gestionarea adecvată a deșeurilor de echipamente electrice și electronice este o obligație în primul rând pentru agenții economici, mai ales din perspectiva volumului mai mare generat. Așadar, dacă activitatea business-ului tău generează DEEE-uri, atunci alege serviciile integrate de protecție a mediului puse la dispoziție de Indeco Grup. Combate acum efectele poluării, în timp ce activitatea ta  este aliniată eficient la măsurile legislative.

Articole relevante