Nu mai este surprinzător că transformarea digitală a fost abordată aproape de majoritatea companiilor. Având în vedere faptul că digitalizarea afacerilor este inevitabilă, în prezent, se investește constant în cercetarea și dezvoltarea de noi tehnologii care să eficientizeze procesele operaționale dintr-o organizație.
Transformarea digitală se referă la implementarea noilor tehnologii menite să transforme modelele de afaceri în vederea îndeplinirii obiectivelor de business. Studiile arată că până la sfârșitul anului 2021, aproximativ 72% dintre companiile din întreaga lume au îmbrățișat o formă de transformare digitală.
Ce este transformarea digitală?
Pe scurt, transformarea digitală se referă la utilizarea tehnologiei pentru a optimiza procesele în vederea stimulării creșterii afacerilor. Cu toate acestea, transformarea digitală diferă de la o organizație la alta.
Ce diferență există între conceptele digitizare, digitalizare și transformare digitală?
În demersul de transforma digital o afacere, antreprenorii întâlnesc mai multe concepte, iar înțelegerea lor este esențială.
În timp ce digitizarea implică procesul de conversie a informațiilor din documentele fizice în format digital, digitalizarea se referă la utilizarea informațiilor digitizate pentru a lucra mai simplu și mai eficient.
Pe de altă parte, transformarea digitală schimbă modul în care antreprenorul își gestionează afacerea, de la sistemele interne la modul de interacțiune cu clienții ș.a.
De ce transformarea digitală este prioritară în domeniul bancar?
Fiecare companie din sectorul bancar și servicii financiare are propriile motivații legate de avantajele și provocările generate de implementarea tehnologiilor în procesele operaționale. Cu toate acestea, motivul principal vizează îmbunătățirea proceselor pentru o mai bună rentabilitate a investiției, precum și a modului în care își deservesc clienții.
Așadar, beneficiile transformării digitale pentru firmele bancare sau specializate în servicii financiare sunt:
- Colectarea și analiza îmbunătățite a datelor
- Management mai eficient al resurselor
- Furnizarea unei experiențe îmbunătățite a clienților
- Obținerea unor informații despre clienți bazate pe date
- Sporirea eficienței operaționale;
- Creșterea loialității clienților;
- Obținerea unui nivel ridicat de agilitate și competitivitate;
- Îmbunătățirea rentabilității investiției (ROI)
- Creșterea flexibilității, etc.
Pentru a rămâne relevante în industria lor, pentru a se adapta constant la nevoile clienților și pentru a evolua, firmele bancare și cele specializate în servicii financiare trebuie să includă tehnologia în desfășurarea activităților.
Însă, aceste măsuri trebuie luate în mod sistematic, ca urmare a unui plan bine elaborat. Înțelegerea nevoilor clienților, utilizarea unor sisteme computerizate și a unor programe software-uri customizate sunt esențiale pentru a obține rezultate de pe urma transformării digitale.
În caz contrar, business-urile angajate într-un proces de digitalizare haotic, caracterizat de inițiative independente și incoerente, ar putea fi predispuse la eșec.
Printre principalele tehnologii abordate de aceste companii, se numără:
- Tehnologia blockchain;
- Inteligența artificială (AI);
- IoT sau Internetul lucrurilor;
- Cloud computing ș.a.
De asemenea, transformarea digitală presupune și transformarea locurilor de muncă, unde colaborarea și munca în echipă sunt facilitate de tehnologie. Investind într-o astfel de soluție, companiile pot obține:
- Automatizarea sarcinilor administrative;
- Eficientizarea echipelor, care determină un serviciu mai rapid și mai precis pentru clienți;
- Rezolvarea mai rapidă a incidentelor critice, etc.
În concluzie, transformarea digitală în banking nu este atât de ușoară pe cât pare. Cu toate acestea, dacă vei apela la Soft Tehnica, vei beneficia de consultanță specializată menită să creeze un plan complet de transformare digitală. Specialiștii Soft Tehnica dispun de know-how și expertiză îndelungată, ceea ce-i face potriviți să dezvolte soluții software personalizate pentru obiectivele de business.