Într-o mișcare menită să aducă mai multă transparență în lumea corporatistă, Uniunea Europeană a adoptat recent o directivă care pune în lumină un subiect tabu pentru multe companii: salariile angajaților.
Salariile nu vor mai fi confidențiale
Conform unei directive a Uniunii Europene, clauza de confidențialitate a salariului va fi interzisă, iar angajatorii vor fi obligați să facă toate salariile transparente.
Începem deja să vedem anunțuri cu locuri de munca Bucuresti, sau în oricare alte orașe din țară, în care este specificat salariul. Asta înseamnă că vom ști din start la ce putem să ne așteptăm când aplicăm pentru un job nou. De exemplu, dacă vedem un anunț cu un salariu mai mic decât ne-am fi așteptat, putem decide să nu ne mai investim timpul în a aplica pentru acel post și să ne concentrăm pe alte oportunități care ar putea fi mai atractive.
Practic, această schimbare ar trebui să ducă la mai multă echitate în ceea ce privește plățile. Toată lumea va ști ce câștigă ceilalți și asta poate ajuta la eliminarea discrepanțelor salariale nedrepte, ca cele între bărbați și femei sau între diferite grupuri etnice.
Dacă ești în căutarea unui job unde vei avea un salariu corect și transparent, poate că ar fi cazul să apelezi la o agenție de recrutare in Bucuresti. De exemplu, ABC Human Capital este o agenție de recrutare care a desfășurat cu succes procese de angajare pentru mai mult de 190 de companii din România pe parcursul anilor săi de activitate. Majoritatea proiectelor pe care le derulează vizează poziții de middle și top management, însă compania lor are, de asemenea, experiență în recrutarea personalului pentru poziții entry level. Ei se străduiesc să găsească cele mai bune soluții pentru clienții lor, adaptându-se nevoilor specifice ale fiecărui partener.
Diferențele salariale dintre sexe
Pe lângă faptul că toate salariile vor fi făcute publice, această directivă a Uniunii Europene presupune și o altă modificare importantă. Aceasta se referă la interzicerea diferențelor salariale mai mari de 5% între sexe pentru aceeași muncă.
Totuși, experții în resurse umane afirmă că în România diferențele de salarii între sexe nu sunt o problemă majoră. Asta înseamnă că interzicerea lor poate să nu aibă un impact atât de mare precum în alte țări, unde această discriminare este mai răspândită.
Însă, în ciuda acestui fapt, măsura respectivă va face ca principiile de egalitate să fie respectate în toate aspectele vieții profesionale. Este un pas înainte către o cultură a muncii mai deschisă și mai echitabilă pentru toți angajații, indiferent de gen.
Directiva Europeană care obligă companiile să fie transparente cu salariile reprezintă un pas important către o piață a muncii mai transparentă în întreaga Uniune Europeană.