După ce a plătit 78,8 mil. euro în urmă cu un deceniu, AFI Europe a mai scos 23 de mil. euro din buget pentru terenul rămas din fosta uzină, pentru că are nevoie să extindă centrul comercial care funcţionează aici din anul 2009. Siminel Andrei a început să promoveze la vânzare lotul de 4,3 hectare încă din 2013, la un preţ iniţial de 36 mil. euro, scăzut destul de repede la 22,5 mil. euro. Abia acum a reuşit să încheie tranzacţia cu cel mai evident cumpărător: AFI Europe.
„Achiziţia ne va permite să ne dezvoltăm proiectele din Bucureşti, parte din demersurile noastre de a ne extinde operaţiunile pe piaţa de clădiri de birouri, de retail şi rezidenţială. Primul pas post-achiziţie va consta în identificarea celei mai bune utilizări a terenului, pe care putem construi până la 100.000 mp”, a declarat Doron Klein, noul CEO al AFI Europe Romania.
Terenul este situat în imediata vecinătate a AFI Cotroceni şi AFI Park. Cu circa 56.000 de vizitatori zilnici, AFI Cotroceni este considerat cel mai mare şi mai important mall din România. Alăturat, AFI Park este format din cinci clădiri de birouri cu o suprafaţă totală de 70.000 mp.
AFI Europe Romania a fost reprezentată de Bianca Stamatoiu şi de Casa de Avocatură NNDKP în procesul de achiziţie a acestui teren de la IMS Park Development, firmă deţinută de Broadhurst Investments.
Cine este vânzătorul
După studii în America, Siminel Andrei a ajuns să gestioneze afacerile locale ale grupului american New Century Holdings (NCH), care deţine, printre altele, spaţiile comerciale ale Romarta şi Metex, producătorul de pâine Vel Pitar, producătorul de becuri Romlux Târgovişte şi Libra Internet Bank. Compania al cărei director executiv este a fost implicată activ în piaţa imobiliară în perioada de vârf, când a reuşit să-şi vândă o parte însemnată din portofoliul imobiliar, realizând vânzări ce depăşesc 500 mil. euro.
Printre cele mai scumpe active vândute de fondurile NCH în perioada de „boom“ imobiliar se numără reţeaua de magazine Winmarkt, vândută pentru 183 mil. euro în martie 2008, terenul UMEB, pe care acum se află AFI Palace Cotroceni, vândut pentru 78,8 mil. euro, terenul fostei fabrici Electroaparataj vândut cu 60 mil. euro, terenurile Tricodava şi Electrotehnica, vândute pentru 42 mil. euro, respectiv 30 mil. euro. Cel mai recent, compania a vândut către IKEA terenul de 13,7 hectare ce a aparţinut fabricii Anticorosiv de pe Blvd-ul Theodor Pallady, pentru care a încasat circa 19 mil. euro.
Fondurile NCH erau printre cei mai activi cumpărători din România în urmă cu zece ani, Broadhurst fiind cel mai mare investitor de pe Bursă în perioada 1997 – 2000, cu plasamente de circa 300 de milioane de dolari.
Alte articole
Sursa: http://www.capital.ro/afi-europe-a-platit-23-mil-euro-pentru-un-teren-langa-mall.html