Acasa Bani ANAT: Degeaba dam legi daca nu gasim si banii necesari pentru despagubirea turistilor. Romania va respecta exigentele europene doar pe hartie

ANAT: Degeaba dam legi daca nu gasim si banii necesari pentru despagubirea turistilor. Romania va respecta exigentele europene doar pe hartie

Autor: admin

Romanii mai au de asteptat pana cand isi vor putea primi integral banii inapoi pe pachete de vacanta platite in avans, in caz de insolventa a agentiei de turism.

Motivul: chiar daca Guvernul ar transpune astazi Directiva (UE) 2302/2015 – care obliga la despagubire integrala a turistilor – agentiile tot n-ar avea de unde lua banii necesari. Timp sa rezolvam aceasta problema a fost din belsug, sustine conducerea Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), doar ca statului nu i-a pasat de asta.

Desi Directiva (UE) 2302/2015 a fost publicata in Jurnalul Oficial al UE inca de acum 3 ani, Romania a inceput abia in 2017 sa lucreze la transpunerea ei. Din pacate, prea mare lucru n-a reusit sa faca.

Sub conducerea fostului ministru al Transporturilor, Mircea Titus Dobre, dupa mai multe incercari nereusite, s-a dat legea 277/28.12.2018. Aceasta prevedea ca turistii vor fi despagubiti integral pentru pachetele de vacanta platite in avans si neefectuate, din cauza ca agentia a intrat in insolventa.

Banii urmau sa vina din Fondul National de Garantare a Pachetelor de Servicii Turistice (FNGPST), care ar fi functionat in subordinea Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

Legii nu i s-au mai facut, insa, niciodata norme de aplicare. In plus, un proiect de ordonanta care prevedea aceleasi lucruri ca si legea fara norme a fost lansat si apoi abandonat.

Noul ministru al Turismului, Bogdan Trif, a anuntat intr-o conferinta de presa ca infiintarea FNGPST – asa cum il prevazuse predecesorul sau – nu doar ca n-ar fi fost eficienta, dar ar fi si incalcat o serie de alte legi europene.

Problema este a asiguratorului, care nu poate oferi un produs

In consecinta, s-a lansat un nou proiect de transpunere a Directivei (UE) 2302/2015. Acesta prevede doar ca va exista un fond, fara a da detalii cu privire la infiintarea sa.

De asemenea, noul proiect prevede ca rambursarea integrala a banilor catre turisti se va face pe baza politelor de asigurare incheiate de agentiile de turism.

Intr-o conferinta de presa, conducerea ANAT a apreciat, joi, ca noul proiect de ordonanta va ajuta statul sa se spele pe maini, dar nu va rezolva problema.

„Noi am vorbit cu asiguratorii si ni s-a spus ca nu exista un produs viabil pentru garantarea, in proportie de 100%, a banilor dati de clienti pe pachetele turistice, in caz de insolventa a agentiei.

Un produs exista, dar daca va fi lansat acum, s-ar bloca in sc …citeste mai departe despre „ANAT: Degeaba dam legi daca nu gasim si banii necesari pentru despagubirea turistilor. Romania va respecta exigentele europene doar pe hartie” pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: http://www.business24.ro/fonduri/stiri-fonduri/anat-degeaba-dam-legi-daca-nu-gasim-si-banii-necesari-pentru-despagubirea-turistilor-romania-va-respecta-exigentele-europene-doar-pe-hartie-1595955

Articole relevante