Acasa Actualitate Bancherii avertizează că vor ţine dobânzile la un nivel record cât timp va fi necesar

Bancherii avertizează că vor ţine dobânzile la un nivel record cât timp va fi necesar

Autor: admin

La finalul şedinţei de politică monetară de luna trecută, consiliul guvernatorilor BCE a anunţat că dobânzile nu se vor modifica „până în vara lui 2019”. Tot atunci, BCE a anunţat că va pune capăt achiziţiilor de active până la finele acestui an.

Cu toate acestea, oficialii BCE au ţinut să sublinieze că dobânzile vor fi modificate numai dacă inflaţia în zona euro va continua să se îndrepte spre obiectivul ţintă, o creştere a preţurilor mai mică dar apropiată de 2%. „S-a considerat că ar trebui pus accentul pe caracterul non-definitiv al componentei dependente de conjunctură a indiciilor, în condiţiile în care dobânzile sunt aşteptate să rămână la nivelele actuale atâta timp cât va fi nevoie pentru a garanta o ajustare durabilă a traiectoriei inflaţiei”, se arată în minuta BCE.

În pofida acestui avertisment, responsabilii BCE sunt de părere că progresele în materie de relansare a inflaţiei sunt substanţiale şi şi-au exprimat încrederea că creşterea preţurilor va continua să se apropie de ţinta avută în vedere de BCE.


În condiţiile în care inflaţia este în creştere iar avansul economiei pare să se stabilizeze, consiliul guvernatorilor BCE a decis în data de 14 iunie să reducă achiziţiile de active începând din luna octombrie şi să le oprească complet la finele acestui an. De asemenea, Consiliul guvernatorilor a împins aşteptările pentru prima majorare a dobânzii de referinţă undeva în a doua jumătate a anului următor.

SURSA: Agerpres

Alte articole

Sursa: http://www.capital.ro/bancherii-avertizeaza-ca-vor-tine-dobanzile-la-un-nivel-record.html

Articole relevante