Numerosi tineri care doresc sa urmeze o facultate nu se pot baza numai pe ajutorul primit de la parinti sau pe banii primiti de la rude, si nici pe salariul pe care il pot obtine alegand un job sezonier in timpul verii. Studentii au de platit taxe mari la facultate, au de platit cazare lunara, fie la caminul studentesc, fie la apartamentul pe care il au inchiriat, trebuie sa manance, sa se imbrace, sa se distreze, sa iasa in oras, sa isi achizitioneze carti, sa participe la cursuri cu taxa – in concluzie, au cheltuieli foarte mari.
Pentru a face fata acestor cheltuieli, de la an la an, studentii fac credite la inceput de facultate, astfel incat sa se descurce din punct de vedere financiar. Atunci cand ajung “la fundul sacului”, cand nu isi mai permit plata ratelor se panicheaza. Ce este de facut? Sfaturile celor de la KRUK Romania pareri avizate, care le vor fi de folos si pe viitor, pot fi o solutie optima!
Inceputul de an universitar – perioada cu cele mai mari cheltuieli
Indiferent ca sunt admisi la taxa sau la buget, ca urmeaza facultatea de drept sau de medicina, ca sunt in primul sau in ultimul an de facultate, studentii trebuie sa tina piept cheltuielilor foarte mari la care sunt expusi. Oricine stie ca bugetul de student nu este impresionant, chiar daca acesta lucreaza si mai primeste si bani de la parinti. Inceputul maturitatii este intotdeauna mai greu, de aceea studentul se ajuta de unele forme de imprumut de nevoi personale pentru a tine in frau toate cheltuielile.
Studentii nu isi permit cheltuieli neplanificate, de aceea sunt sfatuiti sa aiba grija la finante, astfel incat sa nu se trezeasca in imposibilitatea de a-si plati taxele, ratele, studiile, in imposibilitatea de a iesi din casa cu prietenii. Este indicat ca studentii sa isi creeze un fel de planificator si sa scrie totul in el, un document Word sau Excel in care sa faca unele calcule detaliate ale veniturilor si cheltuielilor. KRUK Planner este o aplicatie gratuita disponibila pe internet care ajuta studentii sa isi monitorizeze bugetul lunar si sa si-l planifice, scriind inclusiv banii pe care ii dau pe mancare, cazare si materiale de studiu, pe bilete la cinema, iesiri in club sau petreceri.
Sfaturi pentru studenti demne de luat in considerare
Inainte de toate, studentii trebuie sa se asigure ca au o cazare rezonabila, sa se incadreze in buget cu cheltuielile indiferent de anotimp. Unii pot alege sa stea cu mai multi colegi intr-un apartament cu doua sau trei camere, frumos si ieftin. De asemenea, studentii trebuie sa invete sa gateasca singuri, sa isi cumpere singuri ingredientele si sa isi prepare hrana pentru mai multe zile, astfel incat sa mai economiseasca din banii pe care ii dau la fast-food.
Nu in ultimul rand, studentii trebuie sa isi caute un job part-time, poate chiar de la domiciliu – poate implica redactarea de articole, traduceri, crearea de bloguri sau site-uri, realizarea manichiurii, sa faca tot ceea ce le sta in putinta pentru a castiga un ban in plus.