Acasa Diverse Bulgaria se apropie de momentul aderarii la euro. Romania stagneaza

Bulgaria se apropie de momentul aderarii la euro. Romania stagneaza

Autor: admin

Bulgaria va depune oficial miercuri cererea de aderare la uniunea bancara, ca parte a obiectivului sau de a deveni a 20-a tara membra a zonei euro, a anuntat ministrul de Finante, Vladislav Goranov.

Aderarea la uniunea bancara, un proces care va dura aproximativ un an, reprezinta primul pas. Tarile membre ale uniunii bancare trebuie sa transfere catre organismele UE puterea de a superviza bancile importante si aceea de a se ocupa de solutionarea bancilor cu probleme. Dupa ce procesul este finalizat sub supervizarea BCE, Bulgaria va putea depune cerere pentru aderarea la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb – n. r.), anticamera zonei euro, unde va ramane cel putin doi ani, transmite Reuters.

Ministrul bulgar de Finante, Vladislav Goranov, care a fost autorizat de Guvern sa trimita o solicitare pentru o stransa cooperare cu BCE, a afirmat ca scrisoarea oficiala va fi trimisa „in cateva ore”.

Autoritatile de la Sofia si-au luat o serie de angajamente, inclusiv cooperarea cu BCE, astfel incat in iulie 2019 sa poata adera la uniunea bancara si apoi la euro.

Banca Centrala Europeana ar urma sa deruleze o revizuire a calitatii activelor si teste de stres in randul bancilor bulgare inainte de a-si da acordul pentru intrarea intr-un proces care ar putea dura un an sau ar putea fi si mai indelungat, in functie de progresele statului balcanic.

La intalnirea de saptamana trecuta a Eurogrupului, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana au anuntat ca evaluarea Bulgariei ar putea fi finalizata in „aproximativ un an”.

Eurogrupul include ministrii de Finante din cele 19 state membre ale zonei euro, tari care sunt si membre ale proiectului uniunii bancare destinat sa consolideze stabilitatea financiara a blocului comunitar.

„Comisia Europeana saluta eforturile Bulgariei de a se alatura zonei euro. Ne asteptam ca BCE sa finalizeze evaluarea sa generala in aproximativ un an”, a afirmat letonul Valdis Dombrovskis, vicepresedintele CE, comisarul responsabil pentru moneda euro si dialogul social, precum si pentru stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital.

Bulgaria indeplineste toate criteriile nominale pentru aderare la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb – n. r.) . Moneda nationala, leva, este deja legata de euro, inflatia este scazuta, datoria publica este sub media din zona euro si sub limita de 60% din PIB ceruta de UE, iar tara inregistreaza excedent bugetar.

Dar unele state din zona euro, ingrijorate de faptul ca PIB-ul per capita in Bulgaria este la jumatate fata de media din UE, precum si de impactul coruptiei asupra bancilor bulgare, nu doresc ca Sofia sa adere la zona euro prea curand.

Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat pentru Reuters ca statele din zona euro si Bruxelles-ul au cerut autoritatilor de la Sofia sa extinda verificarile asupra bancilor si sa accepte ca acestea sa fie supervizate din afara, inainte ca tara sa intre in ERM-2.

Desi, initial, autoritatile de la Sofia insistau ca Bulgaria sa adere la uniunea bancara abia dupa aderarea la ERM-2, se pare ca in cele din urma oficialii bulgari au facut unele angajamente intr-o scrisoare trimisa catre autoritatile din zona euro.

Natura exacta a acestor promisiuni nu a fost dezvaluita, insa doi oficiali europeni care au dorit sa-si pastreze anonimatul au apreciat ca scrisoarea este una pozitiva, in conditiile in care include angajamente cu privire la sectorul bancar.

Insa, in timp ce aderarea Bulgariei la ERM-2 a primit sprijinul cancelarului german Angela Merkel si al presedintelui Frantei, Emmanuel Macron, BCE a fost mai reticenta, avand in vedere ca au trecut doar cativa ani dupa ce a patra mare banca din Bulgaria a intrat in colaps, ceea ce a declansat demisia guvernatorului Bancii Nationale si alegeri anticipate.

Mecanismul ERM II prevede ca evolutia cursului de schimb al monedei unei tari candidate trebuie sa ramana intr-un interval de variatie de plus/minus 15% fata de un nivel central agreat, timp de doi ani inainte de adoptarea euro.

Bulgaria urmeaza de mai multi ani un regim de austeritate, denumit Consiliul monetar, in conformitate cu care moneda nationala (leva) a fost legata mai intai de marca germana si ulterior de euro la un curs de schimb fix. Acest sistem a permis tarii vecine sa mentina indicatori macroeconomici stabili si printre cele mai mici datorii publice (26,8% din PIB) din Europa.

In cazul Romaniei, planurile de aderare nu sunt la fel de inaintate. In plus, exista ingrijorari similare cu privire la coruptie, un subiect care tine Bulgaria si Romania in afara spatiului Schengen. Un alt motiv de ingrijorare este prapastia veniturilor care le separa de statele mai bogate din UE. De aceea, blocul comunitar cere Bulgariei sa asigure o convergenta economica sustenabila, o conditie care nu a fost impusa statelor baltice atunci cand acestea au cerut sa se alature mecanismului ERM-2.

Insa noile solicitari arata ca UE invata din greselile trecutului pe masura ce zona euro se extinde, subliniaza Daniel Gros, directorul Centrului de Studii pentru Politici Europene (CEPS) din Bruxelles.

„Experienta statelor baltice a aratat ca, daca o tara cu un nivel al veniturilor mult mai redus se alatura zonei euro, ar putea intra intr-un ciclu periculos de tip boom-bust. Este absolut necesar ca UE sa fie stabilizata si va fi si in interesul tarilor candidate sa imbunatateasca statul de drept acasa”, a apreciat Daniel Gros.

In luna mai a acestui an, Romania a anuntat ca isi va prezenta strategia de aderare la euro pana la sfarsitul anului. Potrivit celui mai recent program de convergenta, Romania vrea sa ajunga pana in 2020 la un PIB per capita echivalent cu 70% din media din zona euro, fata de aproximativ 60% in prezent.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: http://www.business24.ro/international/bulgaria/bulgaria-se-apropie-de-momentul-aderarii-la-euro-romania-stagneaza-1596358

Articole relevante