Acasa Actualitate Cand ar trebui sa consulti un psihiatru?

Cand ar trebui sa consulti un psihiatru?

Autor: admin

Psihiatrul este medic. Prin urmare, el poate pune un diagnostic si poate prescrie medicamente. Psihologul este terapeut, care poate lucra in colaborare cu psihiatru, dar nu este autorizat sa stabileasca un diagnostic sau sa prescrie medicamente. Prin urmare, iata cand sa mergi la un cabinet psihiatru in Bucuresti.

Motive pentru a vizita psihiatrul

– Pentru  tulburari psihice grave: anumite asa-numite boli psihice „grave” necesita ingrijiri medicale. Este cazul, de exemplu, al schizofreniei, autismului, psihozei, dementei batranetii… Psihiatrul va avea un rol in coordonarea ingrijirii. El va prescrie medicamente daca este necesar si va mentine legatura cu diferitele institutii, mai ales daca este necesara spitalizarea.

– Daca  tratamentul medicamentos  se dovedeste necesar: ​​in cazul depresiei, de exemplu, un psihiatru va fi in cea mai buna pozitie pentru a decide daca este necesar sa iei medicamente si ce medicamente sa prescrie (spre deosebire de un medic generalist, care nu este specializat in acest domeniu).

– Daca viata pacientului este in pericol (risc de sinucidere): psihiatrul este acolo pentru a evalua riscul si, eventual, a decide internarea in spital pentru a asigura pacientul. Acelasi lucru pentru anorexie, daca viata pacientului este in pericol, spitalizarea poate deveni inevitabila. Rolul medicului psihiatru va fi acela de a coordona ingrijirea pacientului cu mai multi profesionisti din domeniul sanatatii (nutritionist, psiholog etc.). 

Cand ar trebui sa consultati un psihiatru si un psiholog? 

Se intampla adesea ca pacientii sa fie urmariti in paralel de un psihiatru si de un psiholog. Rolurile acestor doi terapeuti se completeaza reciproc. Psihiatrul stabileste diagnosticul,  prescrie medicamente  daca este necesar si joaca un rol in  coordonarea ingrijirii. 

Psihologul efectueaza terapia. Pacientul se vede la psiholog in fiecare saptamana sau la doua saptamani pentru terapia sa. Are intalniri mai scurte si mai distantate (in fiecare luna sau la doua luni) cu medicul psihiatru pentru a face bilantul urmaririi si evolutiei bolii sale. Acest protocol se aplica, de exemplu, in cazul depresiei, tulburarilor de alimentatie sau tulburarilor psihice. 

Cand trebuie sa consulti un psiholog?

Exista 2 tipuri principale de „psi”, psihiatru  si psiholog.

Psihiatrul este medic de specialitate. Prin urmare, este pregatit special pentru a stabili un diagnostic si pentru a prescrie medicamente inclusiv psihotrope (antidepresive, anxiolitice, neuroleptice, somnifere etc.).

Psihologul este absolvent de facultate, dar nu medic. Nu poate prescrie medicamente. Exista multe specializari in psihologie in functie de grupe de varsta (psiholog copil, specialist in tulburari de imbatranire…), domeniu de activitate (psiholog de munca, psiholog scolar…), etc.

Psihanalistul si psihoterapeutul pot fi psihiatru sau psiholog, dar nu neaparat.

Cum se consulta?

 

Poti consulta direct un psihiatru, fara acordul medicului tau curant. Este un specialist medical recunoscut in cursul ingrijirii. De asemenea, medicul curant te poate trimite la un cabinet de psihiatrei ca parte a caii de ingrijire.

Articole relevante