Acasa Afaceri Care e diferența dintre un cuptor cu convecție și unul tradițional?

Care e diferența dintre un cuptor cu convecție și unul tradițional?

Autor: admin

Cuptoarele cu convecție sunt echipate cu un ventilator și un schimbător de căldură, care ajută la distribuirea căldurii în mod egal în interiorul cuptorului. Acest lucru înseamnă că alimentele sunt gătite mai uniform și mai rapid decât într-un cuptor tradițional. De asemenea, cuptoarele cu convecție au tendința de a menține umiditatea alimentelor mai bine, ceea ce poate face ca acestea să fie mai gustoase.

În schimb, cuptoarele tradiționale încălzesc doar din partea de sus sau din partea de jos, în funcție de modul de proiectare al cuptorului. Acest lucru poate conduce la o gătire inegală și la necesitatea de a deplasa tava și alimentele prin cursul gătirii pentru a avea certitudinea că toate părțile sunt pregătite în mod egal. 

Cuptorul tradițional poate,de asemenea, să usuce alimentele mai puternic și necesită mai mult timp pentru a găti alimentele respective, comparativ cu un cuptor cu convecție.

Un alt aspect important de menționat este și acela că modelele de cuptoare cu convecție sunt adesea mai eficiente energetic decât cele tradiționale, deoarece ventilatorul ajută la distribuirea căldurii în mod eficient, ceea ce poate reduce timpul de gătire și poate face ca cuptorul să consume mai puțină energie comparativ cu acelea clasice.

Ce poți găti într-un cuptor cu convecție?

Un cuptor cu convecție poate fi utilizat pentru a găti o varietate de alimente, precum ar fi:

  • Pâinea și pizza: se coc mai rapid și mai uniform într-un cuptor cu convecție, deoarece ventilatorul ajută la distribuirea căldurii în jurul alimentului.
  • Carnea și peștele: nu doar că se vor coace egal și într-un timp redus dacă se folosește un cuptor cu convecție, dar vor fi și mai gustoase.
  • Tarte și prăjituri: se coc rapid, egal, au o crustă frumoasă la exterior și sunt moi la interior.
  • Legume: timpul de preparare al acestora este extrem de scurt, iar nutrienții nu se distrug printr-o expunere mult prea îndelungată la căldură.

Este important de menționat că va trebui să te obișnuiești cu modul de utilizare a cuptorului cu convecție, deoarece poate fi nevoie să ajustezi temperatura sau timpul de preparare al diferitelor produse alimentare. După aceea însă nu vei mai vrea ca să revii la cuptorul tradițional deoarece îți va ușura extrem de mult munca.

Merită să ai un cuptor cu convecție într-o patiserie?

Un cuptor cu convecție poate fi o alegere excelentă pentru o patiserie, deoarece ajută mult la gătitul alimentelor mai rapid și mai uniform. Acest lucru poate fi important pentru a îndeplini comenzilor ce trebuie realizate rapid și corect.

Cuptoarele cu convecție sunt adesea utilizate în industria alimentară pentru a găti produse de patiserie, precum plăcinte, tarte și chiar prăjituri, deoarece ventilatorul ajută la distribuirea căldurii în mod egal în jurul alimentului, motiv pentru care toate părțile sunt gătite în mod egal și în viteză. Acest lucru poate ajuta la reducerea timpului de gătire și la creșterea productivității muncii.

De asemenea, cuptoarele cu convecție oferă șansa de a menține umiditatea produselor mai bine, ceea ce poate face ca produsele de patiserie să fie mai gustoase și mai bine coapte.

Cu toate acestea, este important să ții cont de faptul că un cuptor cu convecție poate avea anumite cerințe diferite față de echipamentele de copt clasice, ca de exemplu nevoia de a-ți ajusta rețetele și procedurile de gătire pentru a se plia pe caracteristicile unui cuptor de acest tip. Plus că poate avea și un cost mai mare de achiziție decât un cuptor tradițional.

În general, dacă ai un volum mare de produse de patiserie, un cuptor cu convecție poate fi o investiție utilă, dar este important să evaluezi cu atenție dacă beneficiile sale justifică costurile și nevoile specifice ale afacerii tale din domeniul HoReCa.

Dacă ai decis că un cuptor cu convecție îți este de ajutor în afacerea ta din sectorul alimentației publice nu ezita ca să îți dotezi unitate cu un astfel de echipament profesional.

Pentru detalii și comenzi sună la tel. +40 726-308 900 și discută cu un reprezentant TC Romania Crown Cool.

Articole relevante