Acasa Actualitate Care este diferența dintre centrala electrică și centrala pe gaz?

Care este diferența dintre centrala electrică și centrala pe gaz?

Autor: admin

Centrala termică reprezintă o necesitate pentru orice locuință, iar alegerea sistemului de încălzire potrivit poate fi o adevărată provocare pentru cei care nu știu exact ce ar trebui să aleagă pentru locuința lor. Centralele ajută la reglarea unei temperaturi constante în întreaga casă, care contribuie la confortul persoanelor ce locuiesc acolo, fiind o investițe pe termen lung. Pe timp de iarnă, centralele termice sunt cel mai eficient și convenabil mijloc de a crea o temperatură optimă mai ales în apartament sau în garsonieră.

Centrala electrică sau centrala pe gaz

În momentul achiziției unei centrale, multe persoane întâmpină această dilemă și caută articole de tipul „centrala electrica vs centrala pe gaz” care să îi lămurească cu privire la diferențele dintre acestea și să îi îndrume spre alegerea potrivită pentru locuința lor. Este important ca aceștia să cunoască deosebirile dintre cele două înainte de a face o achiziție costisitoare, însă cu beneficii pe termen nedeterminat ținând cont că o centrală furnizează apă și căldură dintr-o singură sursă.

Centrala termică electrică

Centrala termică electrică este o soluție rapidă și eficientă, la un preț avantajos. Încălzește locuința rapid și generează apă caldă într-un timp mai scurt decât centralele pe gaz. Centralele electrice se alimentează cu energie electrică de la rețeaua de alimentare a proprietății, iar pe măsură ce apa intră în contact cu rezistențele electrice, aceasta devine tot mai fierbinte.  Popularitatea centralelor electrice provine din faptul că nu se bazează pe arderea combustibililor fosili și este cea mai utilă metodă pentru încălzirea locuințelor care nu au acces la conducte de gaz. Poate fi montată în camere închise și nu ocupă mult spațiu.

În plus, această centrală nu poluează mediul pentru că nu elimină noxe și se poate alimenta și cu energie electrică eoliană. În ceea ce privește reviziile, acestea au nevoie de verificări mai rare decât centralele pe gaz.

Centrala termică pe gaz

În ceea ce privește avantajele unei centrale termice pe gaz, aceasta este eficientă, presupune costuri relativ mici și consumă mai puțin decât centrala electrică. În general, centralele pe gaz sunt potrivite pentru locuințele mai mari. Procesul de instalare al acestei centrale este mai complex tocmai pentru că necesită montarea unui coș pentru eliminarea gazelor. Un alt avantaj este prețul gazului, care se află printre cei mai ieftini combustibili. 

Aceste centrale necesită revizii mai frecvente și nu sunt considerate o sursă curată de energie, deoarece produc dioxid de carbon. În plus, conectarea locuinței la rețeaua de gaze poate reprezenta o altă cheltuială, în cazul proprietăților care nu au deja acces la aceasta.

Pe lângă cunoașterea avantajelor și dezavantajelor fiecărui tip de centrală, în momentul achiziției o persoană trebuie să țină cont și de alți factori. Volumul spațiului care trebuie încălzit, numărul utilizatorilor și necesarul de apă caldă sunt principalele aspecte care trebuie luate în considerare în momentul alegerii sistemului de încălzire. Puterea termică și tipul de combustibil sunt alți factori importanți. În funcție de acești factori și de buget, orice persoană poate alege dintr-o gamă largă de centrale, fie electrice sau pe gaz.

 

Articole relevante