Acasa Bani Comisarul Cretu atrage atentia Guvernului asupra situatiei dezastruoase din Transporturi: Riscam sa ramanen fara banii UE!

Comisarul Cretu atrage atentia Guvernului asupra situatiei dezastruoase din Transporturi: Riscam sa ramanen fara banii UE!

Autor: admin

Comisarul european Corina Cretu i-a transmis, pe 25 aprilie, premierului Viorica Dancila, ministrilor Lucian Sova si Rovana Plumb o scrisoare in care isi exprima ingrijorarea cu privire la riscul dezangajarii fondurilor UE, potrivit documentului prezentat, luni, de PNL.

„Ma adresez dumneavoastra cu privire la situatia actuala a investitiilor din domeniul transporturilor, ca parte a Programului Operational Infrastructura Mare (POIM) pentru perioada 2014-2020.

Avand in vedere ca ne apropiem de jumatatea actualei perioade de programare si ca este momentul in care serviciile Comisiei incep pregatirile pentru urmatoarea perioada de programare, sunt extrem de ingrijorata cu privire la planificarea si implementarea proiectelor de infrastructura de transport care sunt cofinantate de Fondul de coeziune si de Fondul european de dezvoltare regionala (FEDER) in Romania. (…)

In acest sens autoritatile romane vor trebui sa acorde o atentie deosebita exercitiilor bugetare pentru 2019 si anii ulteriori pentru a se evita dezangajarea de fonduri, intrucat proiectele aflate in a doua faza se vor apropia de finalizare, iar noile proiecte risca a fi inca in faza de demarare, fara sa genereze cheltuielile necesare”, afirma comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, in scrisoare citata.

Cretu atrage atentia ca pana in prezent doar patru noi mari proiecte majore pentru sectorul feroviar au fost depuse in intervalul 2014-2018, exprimandu-si ingrijorarea cu privire la faza incipienta in care se afla proiectele.

„Pregatirea si prezentarea de proiecte noi pentru perioada de programare actuala a fost mult intarziata. Pana in prezent, numai patru proiecte majore au fost depuse intr-un interval de timp de patru ani: tronsonul de cale ferata Radna-Gurasada-Simeria (1,3 miliarde EUR din Fondul de coeziune, aprobat), autostrada Sebes-Turda faza II (272 de milioane EUR din FEDER, aprobat), autostrada Campia Turzii-Ogra-Targu-Mures (247 milioane EUR din Fondul de coeziune, in curs de evaluare) si Magistrala 6 a retelei de metrou din Bucuresti (657 milioane EUR din Fondul de coeziune, in curs de evaluare).

Recent, autoritatile romane au anuntat o lista de proiecte majore de transport pe care doresc sa le inainteze Comisiei in 2018, printre care: Podul peste Dunare de la Braila, DN73 Brasov-Pitesti (faza a doua), Sibiu – Pitesti loturile 1 si 5, eventual, Craiova – Pitesti, autostrada Transilvania si varianta de ocolire Bacau.

Salut faptul ca noi proiect …citeste mai departe despre „Comisarul Cretu atrage atentia Guvernului asupra situatiei dezastruoase din Transporturi: Riscam sa ramanen fara banii UE!” pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: http://www.business24.ro/fonduri/stiri-fonduri/comisarul-cretu-atrage-atentia-guvernului-asupra-situatiei-dezastruoase-a-fondurilor-ue-folosite-in-transporturi-1594650

Articole relevante