Acasa Actualitate Comisiile din Senat aprobă Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii

Comisiile din Senat aprobă Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii

Autor: admin

„Amendamentele vizează în special subiecte pe care le-am discutat la nivelul Comisiei Europene, cu cei de la Eurostat şi asupra cărora cei de la Eurostat au spus că sunt acceptabile şi vor face ca acest instrument să fie considerat în afara bugetului, ceea ce este foarte important. Amendamentele vizează în special modul în care statul desemnează în Consiliul de supraveghere reprezentanţii săi. Aici s-a stabilit clar să nu fie mai mult de doi reprezentanţi din partea statului în Consiliul de supraveghere. De asemenea, din fond vor face parte doar acele companii care sunt profitabile. Un alt element important este acela legat de faptul că Fondul trebuie să fie cel care să decidă vizavi de vânzarea unui pachet de acţiuni la acele companii care sunt parte din Fond, şi nu statul, ceea ce este o abordare normală şi logică. Oricum, Fondul este obligat prin lege să acţioneze în interesul economic al României. Deci, nu poate să fie un risc, un derapaj de altă natură”, a precizat ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la finalul şedinţei. 

El a estimat că până la sfârşitul lunii iunie proiectul va fi adoptat şi de Camera Deputaţilor, urmând ca până la finele anului Fondul să devină operaţional. 

„Dacă Fondul va începe să lucreze cât mai repede, va începe să producă în economie acele efecte pe care le dorim cu toţii. E o zonă foarte importantă. Mă bucur foarte mult că un astfel de instrument a putut să treacă prin vot astăzi. E foarte important cum stabilim criteriile de selecţie pentru cei care vor fi numiţi în această structură, deoarece cred că este cea mai importantă structură, după Revoluţie, în zona economică. (Principalele domenii de investiţii vor fi, n.r.) atât în zona privată, cât şi în cea publică: în zona publică investiţii rutiere sau de alt tip de infrastructură şi, în special, în zona privată, pe zona de producţie. Eu am spus că este o zonă pe care trebuie să o încurajăm foarte mult: să producem, să exportăm în afara României”, a spus el. 

Alte articole

Pagina 1 din 2

Sursa: http://www.capital.ro/fondul-suveran-dezvoltare-investiti.html

Articole relevante