Nu mai e niciun secret – imprimarea 3D este considerată unul dintre cele mai inteligente tool-uri ale secolului, nu doar când vine vorba de prototipare, ci și atunci când producem în masă. Cu cât tehnologia devine mai accesibilă, mai rapidă și mai capabilă, redefinim felul în care privim imprimarea 3D – și, implicit, modul în care ne administrăm afacerile.
Dacă la începuturile sale fabricarea aditivată era văzută doar ca un hobby „costisitor”, astăzi ea devine mai mult un stil de viață pentru antreprenori – un nou mod de a-și gestiona afacerile, printr-o optimizare pe toate planurile. Imprimarea 3D nu mai este folosită doar pentru prototipare, așa cum era în anii 1980, ci și pentru producerea efectivă a produselor – pe care, în mare parte, le cunoaștem și le folosim zilnic, fără să știm tehnologia prin care au fost produse.
Branduri precum Adidas și Reebok folosesc fabricarea aditivată pentru încălțăminte, casele mari de arhitectură construiesc cu ajutorul acestei tehnologii locuințe complet funcționale, iar medicina beneficiază poate cel mai mult de imprimarea 3D. În lunile de vârf ale pandemiei, furnizorii de materiale de protecție nu ar fi făcut față cererii de echipamente dacă nu ar fi intervenit fabricarea aditivată, cu ajutorul căreia s-au produs mii de măști, combinezoane, viziere și altele.
În stomatologie, tehnologia CAD/CAM este deja nelipsită, protezele și chiar și țesutul viu fiind și ele realizabile cu ajutorul printării 3D. Și, conform unui studiu realizat de Forbes, și afacerea ta – indiferent de amploarea ei – se poate bucura de fabricarea aditivată. Ba mai mult, această tehnologie îți poate transforma complet compania, indiferent dacă ești la curent cu noțiuni precum filamente, pat încălzit, Craftbot sau dacă de abia ai început procesul de învățare:
1. Va eficientiza resursele
Motivul este simplu: fabricarea aditivată are nevoie de mai puțin personal, mai puțini pași în proces, mai puțină prezență fizică necesară și energie minimă. Deci, salvezi nu doar resurse financiare, ci și resurse valoroase de timp. Și, în același timp, contribui la o mai bună sănătate a mediului, pentru că printarea 3D minimizează risipa.
2. Te ajută să realizezi stocuri mici
Fabricarea aditivată elimină nevoia de a produce părți componente sau produse în cantități mari, deci nu vei avea decât stocul necesar și nimic de risipit pe lângă. Acesta este unul dintre motivele pentru care imprimarea 3D e soluția ideală de integrat mai ales în afacerile la început sau mici.
3. Manufacturare rapidă
Tehnologia imprimării 3D îți permite să creezi rapid: iar în era vitezei, totul se rezumă la rapiditate. Timpul e prețios, iar producerea tradițională te poate costa nu doar bani, ci și zeci de zile sau chiar săptămâni – din fericire, imprimarea 3D reduce dramatic timpul de producție, ceea ce înseamnă că, presupunând că ești un producător de genți – dacă în două săptămâni ai realiza o singură geantă, cu ajutorul printării 3D ai putea realiza, în același interval de timp, cel puțin 3 genți.
Și e rapidă pentru că nu vei avea nevoie de atât de multă materie primă – dacă ai imprimanta și un filament 3D potrivit, ești aproape gata să dai start unei noi producții.
4. Manufacturare agilă
Agilitatea este o caracteristică fundamentală a afacerilor, fiind în strânsă legătură cu optimizarea, eficientizarea. Tehnologia de fabricare aditivată simplifică întreg procesul de producție și îți permite să „creezi” continuu: cum ar fi dacă business-ul tău ar produce obiecte chiar dacă nu ai fi acolo? 24 din 24, fără oprire și fără să forțezi angajații să stea peste program – asta poate aduce fabricarea aditivată în compania ta.
Fabricarea aditivată stă, cu siguranță, sub semnul a trei coordonate principale:
- optimizare
- eficientizare
- precizie
Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestei tehnologii este subțierea barierelor dintre producători și un rezultat precis, eficient, rapid și accesibil în același timp – fabricarea aditivată este o oportunitate inovativă pentru companiile de astăzi, care poate schimba felul în care ne raportăm la afacerile noastre, făcând, practic tot ce facem și singuri: dar mai rapid, mai precis, și mai ieftin. Deci, mai bine.