Acasa Diverse Cum pot economisi cu panourile solare la factura de electricitate?

Cum pot economisi cu panourile solare la factura de electricitate?

Autor: admin

Instalatiile fotovoltaice sunt deja o optiune adoptata de mii de locuinte care au decis sa treaca la autoconsumul de energie. Din acest motiv, este important sa cunoastem modalitati de a maximiza energia produsa de instalatii din energia solara.

In contextul cresterii costurilor energiei electrice si al preocuparilor tot mai mari pentru protectia mediului, tot mai multi oameni isi indreapta atentia catre sursele de energie regenerabila. Una dintre cele mai populare optiuni in prezent este utilizarea panourilor solare. In acest articol, vom explora cum putem economisi pe factura de electricitate prin instalarea panourilor solare, cu ajutorul solutiei inteligente oferite de SunUp.ro.

Din acest motiv, in acest articol va explicam cum puteti economisi cu panourile solare pe factura de energie electrica, maximizand performanta panourilor dumneavoastra si in functie de modul dumneavoastra de consum fotovoltaic.

Factori importanti pentru economisirea cu panouri solare

Cand profitam la maximum de performanta unei instalatii, trebuie sa luam in considerare aceste aspecte:

  1. Calitatea instalatiei

Investitia in echipamente de calitate inseamna ca instalatia dumneavoastra va dura mai mult si va produce mai multa energie. Asadar, desi poate fi tentant sa optezi pentru cea mai ieftina varianta la instalarea panourilor solare, aceasta decizie va fi mai costisitoare pe termen lung, intrucat nu vei economisi atat de mult in energie si va trebui sa reinnoiesti echipamentele inainte. O instalatie de calitate are o durata de viata aproximativa intre 25 si 30 de ani.

  1. Numarul de panouri solare

Este important sa calculezi corect numarul de panouri solare de care are nevoie instalatia ta de autoconsum pentru a produce suficienta energie pentru a acoperi necesarul de energie al casei tale. In acest fel, vom putea sa ne reducem consumul retelei de alimentare cu energie electrica si sa fim mai autosuficienti. 

  1. Dimensiuni de instalare

Este important sa ajustati dimensiunile instalatiei la cererea dumneavoastra de energie pentru a produce energia de care aveti nevoie. Supradimensionarea instalatiei poate insemna o investitie prea mare si o rentabilitate a investitiei pe termen foarte lung. Pe de alta parte, daca nu puneti suficiente farfurii pentru cererea dvs. de consum, nu veti percepe economii semnificative. 

Daca incorporezi baterii , poti economisi energia care ai ramasa atunci cand nu este suficienta lumina solara.

  1. Inclinarea si orientarea placilor

In Spania, cea mai buna modalitate de a plasa panourile pentru a profita la maximum de radiatia sociala este orientarea spre sud si cu o inclinare de aproximativ  30-40 de grade .

  1. Intretinerea placilor

Pentru a asigura buna functionare a instalatiei dumneavoastra fotovoltaice, este intotdeauna recomandabil sa apelati la un service de intretinere . Veti avea nevoie de cel putin o revizuire anuala preventiva a elementelor instalatiei si de un serviciu de asistenta in defectiune pentru a corecta orice anomalie.

  1. Planificarea consumului

Performanta va fi mai buna in instalatiile de autoconsum unde nivelul consumului de energie este mai mare in perioadele de lumina solara mai mare. Din acest motiv va recomandam sa va programati si sa va organizati consumul pentru a profita la maximum de orele de expunere la soare . In orice caz, nu va faceti griji: amintiti-va ca puteti profita oricand de un tarif precum Tariful Solar pentru a beneficia de preturi mai mici in orele in care nu este soare.

Economisiti energie in functie de modul dvs. de autoconsum

Exista urmatoarele categorii:

  1. Instalatie fotovoltaica izolata autoconsum

Este alcatuit din unul sau mai multe panouri solare, un invertor fotovoltaic, un regulator si una sau mai multe baterii. Se caracterizeaza in principal prin neconectarea la reteaua de distributie, ceea ce presupune ca trebuie sa fie total autosuficient pentru a satisface cererea de energie a locuintei. 

Pentru a evita o pana de curent, aceste sisteme au nevoie de un numar suficient de panouri solare si baterii pentru a stoca energia necesara pentru atunci cand sistemul nu primeste lumina solara. Aceasta presupune o crestere a investitiei initiale, dar si independenta fata de compania electrica.

Acest tip de instalatie este recomandat doar pentru acele case unde reteaua de energie electrica nu ajunge, de exemplu, la anumite case rurale. In toate celelalte cazuri, nu va recomandam sa va izolati de retea.

  1. Instalatie fotovoltaica de autoconsum racordata la reteaua electrica

Aceste instalatii sunt conectate la reteaua de energie electrica, astfel incat o pot folosi atunci cand nu se obtine suficienta energie electrica prin instalatia fotovoltaica. In aceasta categorie gasim doua modalitati de economisire:

  • – Instalatii de autoconsum cu surplus

In aceste sisteme, surplusul de energie pe care utilizatorul nu o foloseste este injectat inapoi in reteaua electrica. 

In cazul in care instalatia este eligibila pentru compensare, beneficiarul va primi compensatii pentru surplusul de energie pe factura de energie electrica. Daca, dimpotriva, instalatia nu este eligibila pentru compensare, acest surplus va fi vandut pe piata de energie electrica. 

  • – Facilitati de autoconsum fara surplus

Sunt conectate la reteaua electrica, dar au un sistem anti-varsare care nu permite injectarea de energie in exces. In acest caz, este necesar sa existe baterii care stocheaza surplusul de energie, mai ales pentru intervalele orare in care electricitatea este mai scumpa.

Articole relevante