Acasa Actualitate Cum sa monetizezi o aplicatie? Metode de a castiga bani

Cum sa monetizezi o aplicatie? Metode de a castiga bani

Autor: admin

Industria de dezvoltare a aplicatiilor a acumulat un potential enorm de a genera milioane de euro printre dezvoltatorii sai in ultimii ani. In ciuda acestui fapt, atunci cand cream o aplicatie, nu reusim intotdeauna sa o monetizam asa cum ne asteptam.

Milioane de aplicatii esueaza in fiecare an, deoarece nu pot obtine suficiente venituri pentru a supravietui pe piata. Multi dintre ele ajung sa dispara, iar munca enorma a tuturor dezvoltatorilor este aruncata pe fereastra. Acest lucru ii face pe multi dintre ei sa se intrebe daca aplicatiile genereaza cu adevarat bani si, ceea ce este mai important, daca le putem monetiza pana la punctul de a putea trai din ele. Vrei sa stii cum sa castigi bani cu o aplicatie de dating sau de socializare? 

Inainte de a cauta raspunsuri la aceste intrebari, este important sa stim ca in prezent exista peste 3 milioane de aplicatii atat in ​​magazinul de aplicatii Google Play, cat si in App Store. Pe langa aceasta, trebuie adaugat ca aproximativ 90% dintre aceste aplicatii sunt gratuite, asa ca nu va asteptati sa castigati bani cu aplicatia dvs. pur si simplu pentru ca platiti pentru ea, deoarece beneficiul real consta in aplicatiile gratuite.

Cum sa faci bani cu o aplicatie: factori de luat in considerare inainte de a genera bani cu o aplicatie

Obiectivul aplicatiei

Scopul aplicatiei joaca un rol fundamental daca vrem cu adevarat sa facem bani cu o aplicatie. Trebuie sa precizam ce tip de serviciu va oferi si care este nevoia pe care o va satisface acest serviciu, precum si care ar putea fi impactul sau asupra pietei.

Publicul caruia ne adresam

Acesta este un alt factor care ne va ajuta sa stim cum sa castigam bani cu o aplicatie. Crearea unei aplicatii pentru un public tanar nu este acelasi lucru cu crearea acesteia pentru un segment mai in varsta al populatiei, deoarece probabil monetizeaza aplicatia noastra intr-un mod diferit. De exemplu, atunci cand cream o aplicatie pentru copii, este important sa le oferim servicii gratuite.

Analiza concurentei

Efectuarea unei analize competitive ne poate ajuta foarte mult si atunci cand luam decizii legate de dezvoltarea de aplicatii profitabile. Aceasta analiza ne va oferi indicii despre ce strategii implementeaza aplicatii similare care concureaza in sectorul nostru si stiu care sunt toate profiturile pe care le-au obtinut cu ele.

Cum sa castigi bani cu o aplicatie: publicitate

Publicitatea este cea mai simpla si comuna modalitate de a castiga bani dintr-o aplicatie. Implementarea reclamelor in aplicatia dvs. pentru a genera bani este destul de simpla. Conform previziunilor portalului Statista, pana in 2020 publicitatea in aplicatie va fi generata peste 100 de miliarde de dolari.

Puteti primi bani de fiecare data cand un anunt este afisat in aplicatia dvs. (platire pe afisare), pentru a face clic pe anunt sau cand un utilizator instaleaza aplicatia promovata. Optiunile sunt aproape nesfarsite. Aceasta strategie ne permite sa cream campanii publicitare cand ne dorim si pentru o anumita perioada de timp. Reclamele noastre vor fi vazute in format banner, display, video… Inca nu stii cum sa castigi bani cu o aplicatie? 

Cum sa castigati bani cu o aplicatie: platiti per descarcare

Aceasta optiune implica ca utilizatorul sa plateasca direct pentru descarcarea aplicatiei. In acest fel, vei accesa tot continutul fara a avea alte oportunitati de monetizare. Totusi, asa cum am spus mai inainte, peste 90% dintre aplicatiile de pe piata sunt gratuite, asa ca acest model reprezinta un procent foarte mic.

Cum sa castigi bani cu o aplicatie: abonamente

Abonamentele pot fi o strategie de monetizare foarte utila. Multi dezvoltatori de aplicatii ofera continut gratuit pentru o perioada limitata de timp doar pentru a percepe ulterior o taxa lunara sau anuala pentru acesta. Utilizatorii care platesc aceasta taxa de abonament pot accesa intregul continut fara restrictii. Aceste tipuri de strategii sunt adesea folosite pentru servicii audio si video, cum ar fi platformele Netflix si Spotify, care ofera perioade de proba gratuite.

Modelul de abonament este unul dintre cele mai utilizate si de fapt magazinele App Store si Google Play il fac profitabil oferind abonamentul reinnoibil automat.

Cum sa castigi bani cu o aplicatie: achizitii in aplicatie

Acest model de monetizare este, de asemenea, una dintre cele mai eficiente moduri de a castiga bani cu o aplicatie. Achizitiile in aplicatie ne ofera posibilitatea de a vinde o mare varietate de articole virtuale direct dintr-o aplicatie.

Aici gasim cateva exemple precum posibilitatea de a cumpara monede sau de a debloca niveluri in cadrul unui joc. Cand folosim aceste elemente, ele dispar din puterea noastra si nu le mai putem folosi. Este ceea ce numim articole consumabile. In jocuri, achizitiile in aplicatie sunt adesea folosite pentru a permite utilizatorilor sa cumpere articole pentru a-si imbunatati experienta de joc. Acest lucru a facut ca platformele de jocuri free-to-play precum Clash of Clans si Pokemon Go sa aiba un succes remarcabil in ultimii ani.

Cu toate acestea, putem cumpara si articole neconsumabile, cum ar fi presetari si filtre pentru programele de editare foto. Utilizatorul plateste pentru ele si le poate pastra si folosi oricand doreste. 

Cum sa castigi bani cu o aplicatie: sponsorizare

Sponsorizarea este o alta metoda de a obtine venituri dintr-o aplicatie mobila. Acest model este de obicei incorporat in acele aplicatii care au deja utilizatori obisnuiti si este folosit pentru a conecta cu marci din aceeasi nisa de piata.

Cum sa castigi bani cu o aplicatie: gratuit cu functii platite sau  freemium

In cadrul optiunii freemium , un utilizator poate descarca gratuit aplicatia si poate plati pentru a avea acces la anumite functii.

Acest lucru ne permite sa ocolim reclamele intruzive si este foarte comun in aplicatiile de sanatate si sport, unde utilizatorii pot obtine optiuni premium in functie de nevoile lor. 

Cum si cand voi colecta banii pe care i-a generat aplicatia mea? 

Trebuie sa aveti in vedere ca atunci cand un utilizator se opreste sa descarce o aplicatie sau face o achizitie in cadrul acesteia, aceste plati sunt gestionate direct prin magazinele de aplicatii. Aceasta inseamna ca, in Google Play, plata este gestionata de Google si in AppStore de Apple. Care sunt vestile proaste? Aceste companii pastreaza de obicei 30% din costul platit de utilizator pentru respectiva achizitie. Ceva foarte asemanator se intampla si cu abonamentele. 

Primiti bani dintr-o aplicatie 

In cazul magazinelor de aplicatii, va trebui sa configuram o serie de date in cadrul panoului de dezvoltatori pentru a primi plati luna de luna. In fiecare luna vom primi veniturile pe care le-am generat in luna precedenta.

Acum ca am vazut diferitele modalitati de a castiga bani cu o aplicatie, esti interesat sa-ti monetizezi aplicatia prin implementarea vreuneia dintre ele? Care crezi ca este cel mai profitabil mod de a castiga bani dintr-o aplicatie?

Articole relevante