Situatia de acum a marilor tari din Europa occidentala, care se vad limitate in aspiratiile lor economice de vointa Americii, seamana cu aceea a noilor sosite in UE.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, participa luni la Bruxelles la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) . Potrivit comunicatului oficial, principalele teme de pe agenda de discutii sunt: situatia din Venezuela, Iran, R. D. Congo si evolutiile recente din Fasia Gaza. Nu e greu de inteles catre ce se va indrepta atentia. Iranul a devenit un subiect major pentru Franta si Germania, care au declansat o veritabila campanie menita sa creeze o coalitie anti-SUA cu scopul de a contracara eventualele sanctiuni americane.
In acest context de maxima tensiune si care antreneaza din partea francezilor si germanilor nu doar interese economice majore, ci si sentimentul propriei suveranitati, Romania nu poate juca decat o carte modesta si prudenta. Daca, la Beijing, Angela Merkel s-a limitat la chestiunile economice, la Sankt Petersburg, Emmanuel Macron a ridicat explicit problema suveranitatii si a gradului de independenta pe care il are tara sa fata de Statele Unite. Caci decizia presedintelui Trump de a institui sanctiuni maxime impotriva Iranului se rasfrange si asupra companiilor europene care ar continua sa faca afaceri cu iranienii.
Citeste si:
Macron anunta ca Franta si Rusia trebuie sa lucreze impreuna in Siria si Iran, dupa ce s-a vazut cu Putin si au semnat 50 de contracteGreseala lui Trump cand a impus noi sanctiuni IranuluiConditiile lui Trump pentru semnarea unui nou acord nuclear cu IranulIranul pune presiune pe UE: Daca nu faceti asta, atunci vom relua procesul de imbogatire a uraniului
Putem fi siguri ca ironia situatiei a fost bine perceputa in intimitatea Europei, adica in sanul relatiilor dintre tarile mari si cele mici din Uniune. Situatia de acum a marilor tari din Europa occidentala, care se vad limitate in aspiratiile lor de vointa Americii, seamana cu aceea a noilor sosite in UE.
Bulgaria a fost nevoita sa renunte la un proiect extrem de avantajos cu Rusia in domeniul gazelor naturale ca urmare a presiunilor UE (gazoductul South Stream), Ungaria suferise din acelasi motiv si a obtinut cu greu acceptul Uniunii de a construi cu rusii o centrala nucleara, Romania fusese dezavuata cand cautase sa aduca investitii din China samd. In fine, protestele Poloniei in ce priveste noua conducta care va aduce gaz rusesc in Germania prin Marea Nordului (Nord Stream …citeste mai departe despre „Efectul Trump asupra Uniunii Europene” pe Ziare.com
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.