Acasa Actualitate Forța de muncă: puțini șomeri, mulți patroni și lucrători pe cont propriu

Forța de muncă: puțini șomeri, mulți patroni și lucrători pe cont propriu

Autor: admin

Populaţia activă a României număra aproape nouă milioane de persoane la sfârşitul anului trecut, în stagnare faţă de 2016, conform datelor Instititului Naţional de Statistică. Aceasta înseamnă ceva mai puţin de jumătate din totalul populaţiei rezidente, care se ridică la aproximtiv 19 milioane persoane conform datelor INS. 

Rata de ocupare a populaţiei active, adică între 20 şi 64 de ani, a fost de 68,4% în ultimul trimestru al anului trecut, cu doar 1,6 puncte procentuale mai puţin decât ţinta naţională de 70%, stabilită în Strategia Europa 2020. Dintre cele 8,97 milioane persoane active, populaţia ocupată era de 8,54 milioane, iar 425.000 erau şomeri. 

Numărul de salariaţi se ridica la 6,44 milioane în ultimul trimestru al anului trecut, în această cifră fiind înregistraţi şi cei din forţele armate, precum şi persoanele care lucrează în sectorul informal şi la negru. Aproape 2,1 milioane făceau parte din alte categorii de persoane ocupate, fiind vorba de patroni, lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremuneraţi şi membri ai unei societăţi agricole sau ai unei cooperative neagricole. 

Putem observa că majoritatea populaţiei active este ocupată, într-un fel sau altul, iar din diferenţa de aproximativ trei milioane de persoane, o bună parte îi găsim la studii, fiind vorba de tineri sub 24 de ani. De altfel, la categoria de vârstă 15-24 de ani avem şi cea mai redusă ocupare, de doar 22,9%, adică tineri aflaţi în câmpul muncii. Totuşi aici majoritatea se află în studii, atât liceale, cât şi universitare. 

Pentru categoria lărgită a popu­laţiei în vârstă de muncă, adică 15-64 de ani, gradul de ocupare era de 63,4%, cu o pondere mai mare la bărbaţi, de 71,8%, faţă de femei (54,8%). La diferenţierea pe regiuni, în urban găsim 65% rată de ocupare, faţă de 61,5% în mediul rural. 

Datele INS evidenţiază şi grupa de vârstă cea mai ocupată, respectiv 25-54 de ani, care avea un grad de ocupare de 79,5%, în scădere de la 81,3% în trimestrul anterior, dar puţin peste cea din ultimul trimestru din 2016, de 77,9%. Pentru grupa de vârstă 55-64 de ani gradul de ocupare era de 44,8%, peste cel din 2016 de 42,6%. În această categorie se află însă şi un număr semnificativ de pensionari înainte de termen. Interesant este că în categoria de vârstă 65 de ani şi peste, adică pesoane care în mod normal sunt pensionate, avem un grad de ocupare de 7,8% şi care creşte la peste 10% în perioada de primăvară – vară, când sunt disponibile locuri de muncă sezoniere sau ziliere. 


Puţini şomeri

Alte articole

Pagina 1 din 2

Sursa: http://www.capital.ro/persoane-forta-de-munca-putini-someri.html

Articole relevante