Culturile de viță de vie, la fel ca oricare alte culturi, necesită efectuare unor lucrări periodice şi specifice acestui tip de cultură. O astfel de lucrare este şi tăierea viţei de vie, lucrare ce are rolul de a influenţa şi îmbunătăţi, în mare parte, calitatea şi cantitatea strugurilor.
Aceste lucrări de tăiere trebuie efectuate în perioada în care via se afla în repaus vegetativ, perioada ce durează de la sfârşitul toamnei până la începutul primăverii, la dezmugurire. Dacă viticultorii omit această etapă, via va creşte necontrolat, producând mai multe frunze decât fructe, iar boabele strugurilor vor fi mai mici şi vor avea o concentraţie mai mică de zahăr.
În plus, prin tăiere, viţa de vie va căpăta o formă mai uşor de îngrijit – joasă, semi- înalta, înalta – iar butucul va deveni mai puternic şi, implicit, mai rezistent împotriva dăunătorilor, bolilor sau condiţiilor meteo nefavorabile. Prin urmare, principalul obiectiv al acestor lucrări este acela de a optimiza creşterea şi fructificarea viţei de vie.
Cum se realizează corect tăierea viţei de vie
Pentru ca tăierea viţei de vie să fie realizată corect şi eficient este necesar ca viticultorii să aibă la îndemână instrumentele potrivite, şi anume o foarfecă de vie electrică, un ferăstrău şi un dezinfectant.
Principala regulă de care orice viticultor ar trebui să ţină cont la tăierea viţei de vie tinere este că scurtarea se face deasupra ultimului mugure, iar lama ascuţită a foarfecii să fie poziţionată pe partea tăieturii care rămâne pe butuc. În acest fel este evitată zdrobirea lemnului.
În cazul părţilor lemnoase mai bătrâne este recomandată utilizarea ferăstrăului şi netezirea tăieturii cu cosorul. Resturile provenite de la aceste lucrări pot fi mărunţite cu ajutorul unor tocătoare de resturi vegetale şi lemn, iar apoi transformate în compost.
Tăierea de rodire este cea mai importantă etapă din lucrările specifice viticulturii şi trebuie efectuată anual, în uscat – adică în perioada vegetativă – pentru a repartiza corect în spaţiu elementele viţei de vie.
Reguli pentru tăierea viţei de vie
Oricine înţelege prin tăierea viţei de vie retezarea acesteia, însă pentru o execuţie corectă, viticultorii trebuie să ţină seama de o serie de recomandări:
- La efectuarea tăierii trebuie să se lase coarde de rod a căror grosime să fie cuprinsă între 6 şi 12 milimetri;
- Scurtarea se face fix deasupra ochiului;
- Întotdeauna tăierile trebuie să se facă pe aceeaşi parte a lemnului multianual;
- Suprimarea coardelor trebuie făcută deasupra punctelor de inserţie cu 2-3 milimetri;
- Cepul de înlocuire ar trebui să se afle într-o poziţie inferioară faţă de coarda de rod, cât mai aproape de lemnul multianual;
- Suprafaţa tăiată trebuie să fie cât mai mică;
- Pentru lemnul bătrân trebuie să se folosească ferăstrăul şi apoi cosorul;
- Fiecare butuc necesită o tăietură specială.
Este important ca viticultorii să ţină seama de toate aceste recomandări deoarece lucrările de tăiere a viţei de vie sunt printre cele mai complexe şi cele mai importante din acest sector al agriculturii. În funcţie de acurateţea efectuării acestora depinde cantitatea şi calitatea roadelor, adică a strugurilor şi, implicit, a vinului.