Poate una dintre cele mai infloritoare perioade pentru demimondene, curtezane sau dame de companie care populau Bucurestiul a fost cea cuprinsa intre cele doua mari conflagratii mondiale, cand capitala se remarca printr-o viata de noapte intensa, plina de stralucire si posibilitati de distractie similare marilor orase europene si care, alaturi de o viata artistica efervescenta, arhitectura spectaculoasa si din multe alte motive temeinice i-a adus atunci renumele de „micul Paris”. Iar frumusetea, maestria in arta seductiei si alte atuuri care le faceau irezistibile le aduceau curtezanelor romance faima, apartenenta la cercuri selecte si averi fabuloase.
Alaturi de cele care starneau un interes deosebit oriunde ar fi aparut in Bucurestiul interbelic, o poveste cu adevarat fabuloasa este cea a unei dame de companie romance, care a facut istorie tocmai la Chicago, in aceeasi perioada. Este vorba despre Ana Cumpanas, o tanara banateanca, seducatoare si ambitioasa, pentru care viata pe pamant american a insemnat de la inceput o aventura demna de filmele hollywoodiene.
Ramasa vaduva de foarte tanara si cu un copil de crescut, romanca si-a croit propriul „vis american”, totusi unul plin de umbre, dar care i-a permis sa traiasca in lux, aventurandu-se in afaceri dubioase, pentru care nu i-au lipsit curajul si apetitul pentru risc.
Ana Cumpanas, devenita Anna Sage, a fost matroana unor localuri in care se practica prostitutia, se comercializa clandestin bauturi alcoolice supuse atunci prohibitiei, clintela sa fiind una selecta si totodata extrem de controversata, oameni foarte bogati si gangsteri temuti care faceau legea in Chicago. Tocmai aceste afaceri controversate aveau s-o transforme in „Lady in red”, cum avea sa-i ramana numele, dupa implicarea sa, ce-i drept impusa, alaturi de politisti americani si agenti FBI.
Pentru a se salva de anii grei de puscarie sau de deportarea in Romania, ca urmare a activitatilor sale ilegale, Anna Sage a acceptat sa contribuie la prinderea unui celebru gangster american, John Dillinger, jefuitorul mai multor banci si renumit pentru evadarile din puscarie care au uimit opinia publica.
Fiind o apropiata a lui Dillinger, client frecvent al localurilor sale, romanca a participat la planul secret, pus la punct in cele mai mici detalii de catre agentii federali, aflati de mult, fara succes, pe urmele gangsterului, care reusise sa-si faca pierduta urma si datorita operatiilor estetice care-l faceau de nerecunoscut.
Astfel, Ana Sage, imbracata intr-un costum rosu, asa cum fusese stabilit, l-a indicat pe Dillinger agentilor FBI, atunci cand in compania acestuia si a unei prostituate, paraseau o sala de cinema. Agentii federali au reusit astfel sa-l lichideze pe temutul gangster, datorita romancei, care, respectand aceasta intelegere de a-l turna pe Dillinger, si-a putut continua fara probleme viata luxoasa pe taram american.