Acasa Diverse Leul și-a revenit față de euro în iulie, dar nu are putere să rămână pe creștere

Leul și-a revenit față de euro în iulie, dar nu are putere să rămână pe creștere

Autor: admin

Cursul de schimb euro/leu, cel mai important curs valutar pentru economia românească, a înregistrat o scădere în luna iulie, scădere venită după o perioadă susţinută de creştere în ultimul an. În iulie 2017 valoarea medie lunară a cursului era de 4,5681 lei/euro, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR) şi a crescut constant până în mai anul acesta, când a coborât de la 4,6565 în aprilie până la 4,6387. Cursul mediu de luna trecută a fost de 4,6502 lei/euro, în condiţiile în care a început luna la 4,6610 şi a încheiat-o la 4,6283 lei/euro.

Deprecierea monedei naţionale din ultimul an – un an şi jumătate este pusă de către analişti şi specialişti cel mai mult pe seama evoluţie macroeconomice, mai exact a majorării deficitului comercial şi a celui de cont curent. Consumul în creştere, care a susţinut majorarea PIB din ultimii ani, a dus la importuri tot mai mari, în timp ce exporturile nu au ţinut pasul. Anul trecut, în noiembrie, când moneda europeană a sărit de 4,6 lei, a fost momentul în care guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că nu va mai susţine moneda naţională, ci se va concentra pe dobânzile interbancare. „Cursul de schimb leu/euro s-a reînscris la începutul lunii august (2017 – n. red.) pe o traiectorie crescătoare relativ accentuată, reflectând deteriorarea apetitului global pentru risc şi îngrijorarea crescută a investitorilor financiari legată de conduita politicii fiscale, dar şi de accentuarea trendului de creştere a deficitului balanţei comerciale şi a celui de cont curent”, spunea Mugur Isărescu la momentul respectiv.


Leul a continuat deprecierea până la aproape 4,7 lei/euro, moment de la care a început o revenire în faţa monedei europene. Se poate spune că avertismentele guvernatorului BNR au fost incluse în deprecierea monedei, iar în a doua jumătate a anului a avut loc o modificare de direcţie în sensul aprecierii leului. Numai că estimările specialiştilor din prezent nu sunt de acord cu ideea că leul s-a reîntors la apreciere faţă de euro, ci mai degrabă ar fi vorba de o stagnare.

Ultima prognoză realizată de analişti Băncii Transilvania arată că media anuală a cursului euro/leu va fi de 4,68 lei/euro în 2018, pentru a urca la 4,72 anul viitor şi la 4,75 în 2020. „Ne aşteptăm la continuarea tendinţei de creştere a euro/leu spre valorii medii anuale de 4,68 în 2018. Acest scenariu este susţinut de intensificarea volatilităţii pe pieţele financiare emergente, dar şi a riscurilor la adresa stabilităţii macro-financiare pe plan intern (inclusiv deteriorarea finanţelor publice şi a poziţiei externe)”, arată Andrei Răduleascu, director Analiză Macroeonomică la Banca Transilvania.




Anticipaţii de depreciere

Prognoza celor de la ING Bank este asemănătoare, cu o estimare a cursului mediu din trimestrul al treilea al anului în curs de 4,67 lei/euro, de 4,68 în trimestrul al patrulea şi de 4,70 lei/euro în prima jumătate a anului viitor. „Moneda naţională s-a decuplat de la tendinţa de apreciere a valutelor din regiune, ceea ce ar putea susţine ideea că aprecierea leului ar putea să ia o pauză”, arată Ciprian Dascălu, Chief Economist la ING Bank Romania, în raportul pentru 31 iulie.

Ideea este susţinută şi de Dan Bucşa, Lead CEE Economist la UniCredit bank în ultimul raport macro despre România, unde se arată că evoluţia euro/leu a fost menţinută sub 4,70 lei/euro de către BNR prin intervenţii pe piaţa valutară, în condiţiile în care, conform fundamentelor economice, cursul ar trebui să se apropie de 5 lei/euro. „Banca centrală încearcă să ţină sub control şi dobânzile şi cursul de schimb; cred că ar fi mai bine să se întoarcă la o politică mai predictibilă”, spune Dan Bucşa.




Inclusiv specialiştii CFA (Chartered Financial Analyst) sunt de părere că leul va continua deprecierea în următoarele şase luni, până la o valoare mediană de 4,70 lei/euro şi o variaţie între un minim de 4,60 lei/euro şi un maxim de 5 lei/euro. „În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 85% dintre participanţi (la studiul CFA – n. red.) anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni comparativ cu valoarea actuală. Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,7210, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7929 lei/euro”, arată Adrian Codârlaşu, preşedintele CFA Society Romania.

„Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu, atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), 90% şi respectiv 84% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenţa la 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,85%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa la cinci ani este de 5,24%. Ca urmare, având în vedere rata anticipată a inflaţiei (de 4,85% pentru următoarele 12 luni) sunt aşteptate în continuare dobânzi real negative”, mai arată preşedintele CFA România.

Referitor la moneda naţională, în prezent doar Comisia Naţională de Prognoză (CNP) este optimistă în privinţa evoluţiei monedei naţionale. Ultima estimare realizată pentru perioada 2018 – 2020 prognozează un curs mediu anual de 4,65 lei/euro în 2018, de 4,62 lei/euro în 2019 şi de 4,60 în 2020.

„Moneda naţională s-a decuplat de la tendinţa de apreciere a valutelor din regiune, ceea ce ar putea susţine ideea că aprecierea leului ar putea să ia o pauză”.

Ciprian Dascălu, Chief Economist la ING Bank Romania

(Articol publicat în numărul 31 al revistei Capital, disponibil la centrele de difuzare a presei în săptămâna 6 – 12 august 2018)

Alte articole

Sursa: https://www.capital.ro/leul-si-a-revenit-fata-de-euro-in-iulie-dar-nu-are-putere-sa-ram.html

Articole relevante