Ministerul Economiei si Damen s-au inteles in cele din urma, dupa trei luni de negocieri, asupra modului in care vor administra, in comun, Santierul Naval de la Mangalia. In urma cu putin timp a inceput sedinta in care reprezentantii celor doua parti aproba termenii si conditiile asocierii si isi oficializeaza, astfel, intelegerea.
La acest moment, Santierul Naval Mangalia este detinut de sud-cooreenii de la DSME (cu 51% din actiuni) si de Ministerul Economiei (prin intermediul SN 2 Mai, in care e actionar majoritar) . Damen urmeaza sa cumpere actiunile sud-coreenilor si sa cesioneze cu titlu gratuit Ministerului Economiei 2% din participatie, acceptand astfel ca statul roman sa devin actionar majoritar.
Ministrul Economiei, Danut Andrusca, a declarat prin intermediul unui comunicat de presa ca pozitia de actionar majoritar va permite statului sa protejeze interesele salariatilor.
„Atat eu, cat si reprezentantii Ministerului Economiei am purtat numeroase si indelungate discutii cu partenerii olandezi pentru a ne asigura de trei lucruri importante: In primul rand, ca statul roman nu va ajunge niciodata sa-si diminueze participatia majoritara la Santierul DMHI Mangalia; in al doilea rand, ca forta de munca calificata nu va fi supusa restructurarilor; in al treilea rand, ca, invatand din greselile trecutului, noua asociere romano-olandeza este asezata pe baze solide si sustenabile”, a declarat Danut Andrusca, potrivit comunicatului citat.
Cel mai probabil, nu actionarul majoritar, ci olandezii vor conduce, insa, de facto santierul, in conditiile in care ei vor veni cu clientii, cu expertiza si cu banii necesari readucerii unitatii pe linia de plutire. Inca din fazele de inceput ale negocierilor, intr-un document emis de SN 2 Mai se arata ca olandezii au cerut sa conduca unitatea de productie:
„Ca urmare a aportului pe care Damen urmeaza sa-l aduca in proiect (investitii, marca, know-how, portofoliu), a rezultat un interes major al partii olandeze in obtinerea controlului si operational”.
Control operational inseamna, de fapt, pentru Damen detinerea unor posturi de directori care sa decida ce se intampla in societate. Or, Santierul Naval de la Mangalia, urmand sa aiba actionariat majoritar de stat, ar urma sa fie administrat, potrivit legilor romanesti, in baza OUG 109/2011, a guvernantei corporative. Cu alte cuvinte, pentru stat e destul de greu sa promita posturi de directori in momentul in care acestia ar trebui, de fapt, alesi in baza une …citeste mai departe despre „Ministerul Economiei si Damen aproba azi conditiile in care vor administra Santierul Naval Mangalia” pe Ziare.com
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.