Bateria unui autovehicul este un acumulator auto care se încarcă rapid și oferă curent pentru pornire, aprindere și iluminare. Astfel, principalul scop al acestei componente este să pornească autovehiculul. În cazul unei baterii noi, în timpul pornirii se consumă sub 3% din capacitatea acumulatorului.
Ce se întâmplă când „moare” bateria
Mulți șoferi se confruntă cu această problemă, mai ales în timpul sezonului rece. Bateria nu mai are putere să învârtă electromotorul și acesta este un semn că este nevoie de una nouă. De regulă, acest lucru se întâmplă după 4 ani de utilizare, când suprafața cu care au fost tratate plăcile de plumb cu dioxid de plumb a dispărut, iar curentul nu mai poate fi înmagazinat. Un alt motiv este că substanța de electroliză și-a pierdut din proprietăți și nu mai provoacă nicio reacție chimică.
Cum se poate prelungi viața unei baterii
Există mai multe moduri prin care viața unei baterii poate fi influențată. Pentru prelungirea duratei de folosire, se va ține cont de câteva aspecte care vizează în special modul de condus.
În primul rând, este important să se evite distanțele scurte, în special în sezonul rece, când temperaturile sunt foarte scăzute. Pornirea autovehiculului în această situație solicită suplimentar bateria auto. La fel se întâmplă și în cazul temperaturilor foarte ridicate.
Este indicat ca pentru distanțele scurte, cum ar fi drumul până la magazin, la o farmacie sau pur și simplu până într-un parc, să se facă pe jos sau cu alte mijloace de transport ecologice, cum ar fi bicicleta.
Verificările periodice sunt indicate a se face din șase în șase luni, pentru a se verifica circuitul electric. Un furnizor de baterii auto este în măsură să identifice toate problemele legate de această componentă și să le elimine.
În cazul în care un posesor auto nu va folosi mașina timp de mai multe zile, săptămâni sau chiar luni, trebuie să deconecteze bornele de pe bateria auto pentru a evita situația în care consumatorii mici să o golească de curenți. Este cazul concediilor, al plecării în străinătate sau al altor situații de acest gen. Această metodă va prelungi durata de viață a bateriei.
Un alt lucru pe care îl pot face proprietarii de mașini pentru a avea grijă de acumulatorii auto este să nu folosească electronicele atunci când motorul este oprit. Aerul condiționat sau radioul vor fi și ele oprite în tot acest timp.
Un mod prin care se epuizează foarte ușor bateria este atunci când șoferul uită farurile aprinse timp de mai multe ore – în timpul nopții, spre exemplu. Această situație are o influență foarte mare asupra vieții bateriei, a doua zi efectiv mașina nemaiputând porni. De aceea, este indicat ca înainte de a încuia mașina fiecare conducător auto să verifice dacă a stins luminile.
Se mai poate prelungi viața acumulatorilor auto și menținând curate bornele bateriei. Se recomandă utilizarea unei soluții din bicarbonat de sodiu și apă cu care sa se perieze bornele și apoi să fie șterse cu o cârpă curată.