Acasa Actualitate Se poate folosi o centrala pe gaz cu o butelie pe gaz?

Se poate folosi o centrala pe gaz cu o butelie pe gaz?

Autor: admin

O centrala pe gaz ofera un confort semnificativ. Cu toate acestea, pentru a functiona, trebuie fie sa fii conectat la gazul orasului, fie sa ai un rezervor de gaz. O alta alternativa este conectarea unor butelii gpl pentru centrala. Iata cateva explicatii cu privire la acest aspect. 

Butelii de gaz si centrala pe gaz: cum functioneaza?

Este posibil sa se alimenteze o centrala pe gaz cu butelii cu gaz, cu conditia sa fie propan si sa aiba o capacitate mare. O butelie mica de gaz nu va fi suficienta pentru a actiona centrala, deoarece este nevoie de un debit suficient si constant pentru a evita defectarea. In general, este recomandabil sa ai in stoc cel putin patru butelii de gaz de cate 35 kg fiecare. Pentru actionarea centralei sunt necesare doua butelii, datorita unui sistem de comutare. Ceilalti doi cilindri vin sa se sprijine atunci cand una dintre buteliile de gaz utilizate este goala.

In utilizare, acest tip de instalatie este mult mai putin profitabil, deoarece reprezinta o cheltuiala aproape de doua ori mai importanta decat un rezervor de benzina. De asemenea, retine ca buteliile de 35 kg ocupa spatiu si sunt greu de transportat cand sunt pline. Conectarea buteliilor de gaz la un centrala trebuie rezervata pentru utilizarea de rezerva si nu ca o solutie perena. De exemplu, poti combina diferite surse de incalzire (aragaz, convectoare electrice etc.) pentru a economisi bani si pentru a asigura o temperatura confortabila in casa. Daca nu ai acces la gazul orasului, prefera instalarea unui rezervor de gaz in exterior pentru o manipulare mai putin zilnica. Aceasta cisterna poate fi ingropata sau expusa.

Bine de stiut

Este posibil sa folosesti butelii de gaz pentru a furniza pur si simplu incalzitorul de apa si astfel sa ai apa calda menajera. Avantajul acestei solutii este ca o butelie mica de 13 kg de butan poate fi suficienta pentru utilizarea normala. In cazul utilizarii mai importante, va fi necesar sa se opteze pentru un cilindru de propan de capacitate mai mare si sa il depozitezi in exterior.

Incalzirea cu butelie de gaz

Exista mai multe sisteme de incalzire cu butelii de gaz care sa iti permita sa incalzesti cu usurinta interiorul casei. Acestea sunt in general incalzitoare auxiliare mobile, montate pe role pentru a le muta in diferitele incaperi ale casei. Echipamentele de incalzire interioara functioneaza exclusiv cu gaz butan. Ai grija sa nu le folosesti mai mult de o ora si jumatate la rand. Aminteste-ti ca nu toate incalzitoarele pe gaz sunt potrivite pentru utilizare in interior. 

Retine, de asemenea ca instalarea unui sistem de incalzire cu gaz propan butan trebuie sa fie realizata de profesionisti autorizati si controlata de organisme independente si companii de gaze.

Articole relevante