Implantarea dinților artificiali a devenit o normă în societatea de astăzi, deoarece rezolvă problemele cu protezele și, de asemenea, restabilește zâmbetul frumos. Cu toate acestea, alegerea unui implant nu este o problemă ușoară și nu toată lumea va putea face singură alegerea corectă. Procedura de implantare permite restabilirea dinților pierduți. Există multe tipuri de implanturi dentare care vor fi determinate de medic, luând în considerare caracteristicile pacientului. Se recomandă efectuarea implantării în următoarele cazuri: abraziune ridicată a dinților, provocată de malocluzie, prezența unui decalaj între dinți, a cărui cauză a dus la deformarea și divergența dinților, lipsa unui dinte sau a tuturor dinților, defecte de vorbire cauzate de lipsa dinților, incapacitatea de a mesteca, modificări ale aspectului ca urmare a pierderii dinților (riduri apărute în regiunea nazolabială, colțurile buzelor au căzut), disconfort tangibil cauzat de lipsa dinților.
Tipuri de implanturi dentare
Implanturile dentare oferite la un cabinet stomatologic, pot fi împărțite în 3 grupe principale: intraosos, subperiosteal, transosos. Implanturile intraosoase, la rândul lor, sunt formate din plăci, sub formă de rădăcină și forme combinate. Implanturile în formă de rădăcină au forma cilindrică și sunt înșurubate.
Modelele de șuruburi sunt de departe cele mai populare și au multe modificări. Acestea diferă prin forma filetului, tipul de acoperire și pot fi, de asemenea, pliabile / non-pliabile și diferă prin numărul de etape de instalare (cu o etapă și cu două etape).
Implanturile cu plăci sunt rareori utilizate și numai în cazurile în care osul maxilarului este prea îngust pentru un implant cu șurub. Există, de asemenea, implanturi combinate de diferite forme, care sunt utilizate în cazuri speciale. Pentru a alege implantul potrivit, este necesar să acorzi atenție unor anumite caracteristici. În primul rând, țara de origine a implantului contează. Implanturile domestice pot fi ieftine, dar nu întotdeauna de înaltă calitate. O mare importanță este proiectarea tehnică, adică structura implantului, suprafața acestuia și modul în care bontul este atașat la implant.
Pentru alegerea corectă a tipului de implant, este suficient să știi câteva caracteristici simple. În primul rând, implanturile cu o suprafață poroasă prind rădăcinile mai bine decât implanturile cu o suprafață netedă. În al doilea rând, este mai oportun să alegi un implant fără lustruire și cu un microfilet. În al treilea rând, cel mai optim tip de atașament între bont și implant este o conexiune conică, care permite un grad ridicat de etanșeitate.
Tipuri de implanturi dentare – Materiale
În funcție de materialul de fabricație, implantul poate fi:
Metalic. Majoritatea implanturilor dentare sunt fabricate din titan și aliaje de titan. Particularitatea acestui material este de așa natură încât corpul nu îl recunoaște ca ceva străin. În acest sens, se remarcă o biocompatibilitate excelentă. De asemenea, se caracterizează prin rezistență ridicată și lipsă de efecte toxice.
Ceramic. Ceramica are un loc special în stomatologie din punct de vedere estetic. Transmisia sa de culoare și lumină îi permite să imite dinții naturali cât mai aproape posibil. Însă, în ceea ce privește implantarea, estetica nu este atât de importantă, biocompatibilitatea fiind pe primul loc.