Acasa Actualitate Tot ce trebuie să ştii despre locurile de muncă de pe vasele de croazieră

Tot ce trebuie să ştii despre locurile de muncă de pe vasele de croazieră

Autor: admin

Pe orice site de recrutare te uiţi, vezi o grămadă de anunţuri de angajare pe vase de croazieră. Este ceva firesc: românii sunt, an de an, vânaţi de către marii operatori de profil. Asta pentru că au două calităţi greu de găsit: sunt muncitori şi veniturile oferite îi motivează. Şi pentru români, un asemenea job sună bine. Mai ales pentru cei cu spirit de aventură. Astfel, vizitează toată lumea. E drept, se  munceşte mult şi se stă departe de casă.

Lucian Dan a ales job-ul „pe apă“ în urmă cu 17 ani. Experienţa lui pe vasele de croazieră îi permite să identifice şi avantajele, dar şi dezavantajele unei asemenea meserii.  „Am început să lucrez pe vase de la 21 de ani, însă, dacă aş fi putut, începeam chiar mai devreme. Am ales să plec pe vas pentru salariul avantajos şi pentru a vedea lumea, iar aşteptările mele au fost în conformitate cu realitatea. Senzaţia pe care o ai în acele momente este foarte ciudată, îţi laşi familia şi prietenii în ţară, eşti trist, dar abia aştepţi să trăieşti experienţa de pe apă. Trebuie să încerci ca să simţi acelaşi lucru“, ne mărturiseşte Lucian Dan.

Carmen Szasz, fondatoarea firmei de recrutare Job Selection, menţionează printre dezavantajele unui astfel de job distanţa faţă de cei dragi pe o perioadă îndelungată. „Dezavantajul unui asemenea loc de muncă este perioada lungă de timp în care nu poţi comunica cu familia şi prietenii“, spune Carmen Szasz. Totuşi, pentru cei care îşi doresc să călătorească şi să obţină bani, un job pe vasul de croazieră este ideal. Sunt foarte mulţi oameni care consideră că a călători şi a fi plătit pentru acest lucru este jobul ideal. „Ai posibilitatea să cutreieri lumea, să cunoşti oameni din culturi şi naţionalităţi diferite, să ai parte de experienţe minunate dar să şi câştigi bani.“ adaugă Carmen Szasz, cu menţiunea că nu vă rămâne decât să vă îmbarcaţi pe vas.

Ce venituri poţi avea

Lucian Dan îşi aminteşte că primul său job a fost cel de picol şi câştiga în jur de 1.000 de dolari pe lună. A avansat rapid pe postul de ospătar, iar veniturile lui au crescut considerabil. „Întotdeauna începutul este greu. Pentru absolut orice post de pe vas, primele două săptămâni sunt un calvar pentru că munceşti şi ai training-uri şi exerciţii de salvare. Eu câştigam în anul 2001 cam 1.000 de dolari, ca picol. Cu banii aceia îţi puteai lua în câteva luni un apartament, acum ţi-l iei în cinci ani. Când am avansat pe poziţia de ospătar, câştigam undeva la 3.000-4.000 de dolari pe lună, dar programul era mult mai solicitant“, explică acesta.


Ciprian Porumb Simin, directorul Ocean Jobs, firmă de recrutare specializată în domeniu, susţine că „sumele câştigate pe vas nu pot fi realizate în România“. Potrivit acestuia, asigurarea medicală şi taxele angajatului sunt achitate de către angajator. „Dezvolţi o limbă străină, călătoreşti şi poţi promova uşor în funcţie“, mai spune reprezentantul Ocean Jobs.

Alte articole

Pagina 1 din 2

Sursa: http://www.capital.ro/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-locurile-de-munca-de-pe-vasele-de-c.html

Articole relevante