Romania continua sa importe mult mai mult decat exporta, astfel ca deficitul comercial a crescut alarmant. Acesta a fost, in perioada 1 ianuarie – 28 februarie de 1,657 miliarde euro, mai mare cu 398,1 milioane euro decat cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor INS.
Care este motivul principal? Stimularea artificiala a cererii interne prin masuri populiste, cum ar fi promisiuni de cresteri salariale, explica senatorul PNL Florin Citu.
„Cresterea deficitului comercial al Romaniei are de a face cu structura economiei, care este rigida, invechita si controlata de stat in mare parte. A fost dintr-o data supusa presiunii cererii stimulate artificial. Avem o economie care nu poate sa raspunda imediat unor schimbari si dintr-o data cererea a fost stimulata artificial, de unele promisiuni de cresteri salariale si in acest context cererea a trebuit sa fie satisfacuta de undeva si bineinteles ca a fost satisfacuta din importuri.
Acesta este un aspect. Al doilea aspect are de a face cu tipul de produse pe care le importam, pentru ca daca ne uitam acolo vedem ca importam produse de o calitate superioara, mai scumpe, produse care nu cred ca ar putea fi facute in Romania la aceleasi standarde pe termen scurt, fara sa permitem investitii si fara sa permitem economie de piata. Aceasta problema a Romaniei va exista in viitor mult timp”, a subliniat Florin Citu.
De unde avem bani pentru produsele importate? Din credite
Potrivit presedintelui Comisiei economice din Senat, banii pentru a plati produsele importate vin din credite, consumul fiind sustinut din impumuturi.
Si din tot ceea ce se intampla, bancile au cel mai mult de castigat, mai afirma Florin Citu.
„Banii pentru produsele importate sunt din credite. Au crescut foarte mult creditele de consum. Deci aici este paradoxul. S-au promis cresteri salariale, salariile brute poate ca au crescut, dar de fapt consumul este sustinut de credite.
Si aici vedem la fel si la stat. Statul a sustinut cheltuielile mai mari la buget si veniturile mai mici tot prin imprumuturi. Bancile sunt cele care au beneficiat de ceea ce se intampla in ultimul an de zile. Cererea de credite a crescut fantastic in ultima perioada. Si statul s-a imprumutat foarte mult”, a subliniat Florin Citu.
Romanii cu venituri mici si medii vor avea cel mai mult de suferit
Explozia deficitului comercial nu poate insa sa nu aiba si urmari, iar guvernantii vad doar cresterea economica, nu si riscurile din …citeste mai departe despre „Urmeaza o noua criza financiara: Economia Romaniei se va lovi de zid puternic si ne va face tandari” pe Ziare.com
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.