Cea mai bună grădiniţa este aceea care se apropie cel mai mult de cerinţele părinţilor. Principalele cerinţe pentru o grădiniţă ţin de program, locaţie şi cost. A alege o grădiniţă precum Seva Edu nu-i deloc o treabă simplă! Ea reprezintă baza experiențelor educaţionale pe care copilul le va trăi în următorii ani. În acest scop, luarea deciziilor privind alegerea grădiniţei trebuie să facă obiectul unei reflecții, bazată pe criterii foarte precise, cum ar fi:
Un personal calificat
Personalul grădiniţei trebuie să fie calificat: să aibă diplomele și abilitățile necesare pentru îngrijirea copiilor. De asemenea, părinţii trebuie să se asigure că aleg o unitate în care personalul lucrează de câțiva ani. Acesta trebuie să aibă răbdare, să asculte nevoile copilului.
Spațiul pus la dispoziția copiilor
Locul în care se află grădiniţa trebuie rezervat exclusiv pentru această utilizare. Camerele trebui să fie spațioase, astfel încât copiii să se simtă confortabil atunci când se joacă. De asemenea, camerele principale trebuie să fie iluminate de lumină naturală și să aibă o aerisire bună.
Un mediu plăcut și primitor
Atmosfera din grădiniţă trebuie să fie primitoare, respectând în același timp standardele de siguranță. De exemplu, prizele electrice nu trebuie să fie accesibile copiilor, colțurile ascuțite ale mesei trebuie acoperite cu benzi cauciuc etc. Decorul joacă, de asemenea, un rol esențial. Pe lângă aspectul pur decorativ, ar trebui să le permită copiilor mici să-și dezvolte imaginaţia.
Perioada de adaptare a copiilor
Perioada de adaptare la un nou mediu variază în funcție de copil. Cu toate acestea, în primele zile, este esențial ca unul dintre cei doi părinți să fie prezent și să liniștească copilul care poate fi speriat. În zilele următoare, mama sau tatăl va rămâne din ce în ce mai puțin cu el. După trei sau patru zile, copilul poate fi lăsat singur imediat ce ajunge la grădiniţă, deoarece se află acum pe un teren familiar. Se poate discuta şi cu personalul grădiniţei pentru a afla cum se gestionează mai bine această tranziție.
Activități oferite copiilor
Activitățile sunt menite să promoveze dezvoltarea copiilor și să dea ritm zilei lor. În afară de aprofundare ateliere şi joaca liberă, aceste ore includ și programul de odihnă după-amiaza, mese și gustări. Activitățile ludice trebuie să îndeplinească un obiectiv educațional: copilul va învața să comunice şi să convieţuiască cu alți copii. Alte activităţi zilnice precum, masa sau puiul de somn au ca scop structurarea zilelor copiilor și stabilirea obiceiurilor.
Meniu diversificat si adaptat
Dezvoltarea copilului este strâns legată de dieta sa. Dacă un copil trebuie să urmeze o dietă specifică sau este alergic la vreun aliment – este esenţial ca părinții să anunțe în scris personalul grădiniţei. Acesta din urmă trebuie, de asemenea, să informeze părinții cu privire la meniurile planificate.
Aşadar, alegerea unei grădiniţe necesită timp și răbdare. Este însă o idee bună ca părinţii să caute obținerea informațiilor de la astfel de unități, cu câteva luni înainte de înscrierea copilului.