„Vorbim de aproximativ 10% din total personal medical cu anumite scăderi. Sunt diferite scăderile, de la spital la spital. De exemplu, sunt spitale unde o infirmieră a pierdut 150 de lei, există spitalul de monospecialitate unde o infirmieră a pierdut până la 1.000 de lei. Deci, există diferenţe între spitale, dar până la urmă vorbim de 10% din personal, nu vorbim de tot personalul. Până la urmă trebuie să vorbim şi de majorările care au fost chiar substanţiale”, a spus Pintea.
Aceasta a subliniat însă că legea trebuie aplicată, cu încadrarea în procentul de spor, şi a menţionat că problemele au apărut între ordonatorii principali de credite.
„Noi, ca Minister al Sănătăţii, aplicăm legea, care spune că trebuie să ne încadrăm într-un procent de spor. Problemele au apărut între ordonatorii principali de credit, respectiv spitalele din subordinea Ministerului Sănătăţii şi spitalele din subordinea administraţiei publice locale. Plus că există personal auxiliar care nu creşte în grilă la nivelul din 2022 decât în fiecare an, progresiv. Reducându-se nivelul de sporuri, categoric apar nişte ajustări negative, dar nu cred că influenţele trebuie să fie atât de mari”, a afirmat Sorina Pintea.
Ministrul Sănătăţii a precizat că problemele au apărut la spitalele de monospecialitate, unde sporurile erau până la 1 martie de 100%.
„Marea majoritate a personalului câştigă. Ar trebui să vorbim de majorările salariale, la medici, la asistente medicale, care sunt semnificative. Problemele au apărut la spitalele de monospecialitate, respectiv psihiatrie, pneumoftiziologie, care aveau sporuri foarte mari acordate. Cuantumul sporurilor până la 1 martie acolo erau de 100%. Deşi limitele erau între 50% şi 100%, toată lumea a avut sporul maxim. De la 1 martie, nivelul a scăzut la 85%, între 55% şi 85% cu încadrare. Unii au putut să acorde doar 55%, conform legii. Deci, până la urmă, trebuie să ne facem şi propriile evaluări. Plus că nu tot personalul dintr-un spital de monospecialitate trebuie să ia 100%”, a subliniat Pintea.
Alte articole
Sursa: http://www.capital.ro/pintea-10-din-totalul-personalului-medical.html