Specialiștii HoReCa internaționali au ajuns după studii laborioase la concluzia că o caracteristică actuală în materie de afaceri de alimentație publică stradală este specializarea pe un anumit tip de produs. Astfel, există puncte de fast food pentru burgeri, mici, cârnați, sandvișuri, salate, shaorma, înghețată, clătite, floricele de porumb, vată de zahăr etc.
Așadar, pentru a vinde alimente stradal, într-o locație de numai câțiva metri pătrați, indiferent că vorbim de un chioșc sau un stand dintr-un târg tematic, o piață sau chiar folosind un cărucior mobil special ori rulotă este nevoie de un echipament fast food minimal.
Folosește echipamente fast food profesionale precum aparate pentru hot dog, Bain Marie electrice, griluri simple sau cu rocă vulcanică, toastere, salamandre, mașini de gătit, indiferent dacă ai o unitate de alimentație publică cu produse ce se prepară blitz, vinzi mâncare pe stradă sau dacă te ocupi de catering.
Revenind la vânzarea stradală de mâncare preparată pe loc, alegerea tipului de utilaje HoReCa necesare și a celor mai bune tehnologii de producție este în legătură directă cu produsul ce urmează a fi vândut.
Mai întâi e nevoie de a depista ce produs alimentar se vinde cel mai profitabil într-o anumită locație, iar de-abia ulterior trebuie a lua autorizațiile legale și a căuta dotările necesare.
În funcție de tipul punctului mobil sau staționar, de zonă și de posibilitățile de conectare la rețeaua energia electrică și apă, se pot alege și echipamentele necesare.
La mare modă în această vară, a fost, de exemplu, vata de zahăr. Cu o dotare minimală unde echipamentul vedetă l-a reprezentat un aparat specializat cu capac, anume proiectat pentru a se lucra în aer liber, profiturile comercianților au atins valori nesperate.
La fel și în cazul vânzării de floricele de porumb sau chiar a porumbului fiert. Echipamente minimale, venituri substanțiale. Costurile sunt relativ reduse și recuperarea investițiilor se face foarte repede și când vorbim de covrigi, clătite, burgeri sau shaorma.
Mai ales clătitele sunt la mare căutare acum în unele zone, iar echipamentele necesare sunt mult mai simple decât cele pentru prepararea gogoșilor, spre exemplu. Chiar așa! Mulți pofticioși preferă acum clătite cu diverse tipuri de umpluturi, în loc de gogoși sau pateuri clasice. Așadar, iată un business pentru vară, dar și pentru târgurile de toamnă, ca să nu mai vorbim de cele ce se vor organiza în perioada Crăciunului.
Clătitele au nevoie totuși de echipamente HoReCa de bună calitate, pentru a se evita arderea sau lipirea acestora, iar un frigider sau o vitrină frigorifică de dimensiuni mici este esențială pentru a stoca aluatul gata preparat și umpluturile pentru clătite (diverse tipuri de gem, miere, siropuri etc.)
De regulă, în punctele stradale se folosesc echipamente fast food mai puțin costisitoare și mici consumatoare de energie, care se pot găsi în gama buget, de aceea, pentru aceia care vor să înceapă o afacere în domeniul alimentației publice este o bună idee de a demara mai întâi o asemenea activitate stradală și de-abia mai apoi să viseze la un restaurant cu stele Michelin.
Se pot achiziționa utilaje fast food de cea mai bună calitate de la firmele distribuitoare din țara noastră.
Prețurile sunt excelente, așa încât nu mai rămâne decât să citiți cu foarte mare atenție specificațiile tehnice ale fiecărui echipament din gama dorită, în concordanță cu specificul afacerii de care vreți să vă apucați, pentru a fi în măsură să știți ce anume să achiziționați. În plus, puteți apela și la consultanții distribuitorilor de asemenea echipamente fast food pentru a putea obține toate detaliile necesare.
Oricum, dată fiind rentabilitatea unei asemenea afaceri, este bine ca în limita bugetului pe care îl aveți să achiziționați cele mai bune produse din categoria respectivă, pentru că veți putea amortiza investiția făcută mai rapid decât ați spera.