Conceptul de team building este unul relativ nou in tara noastra, dar odata aparut, a inceput sa fie tot mai aplicat intr-un numar in crestere de firme, ale caror lideri constientizeaza rolul si efectele acestui tip de activitati in randul angajatilor lor.
Dincolo de scepticismul unora, care nu vad in aceasta solutie decat o pierdere de timp, daca nu chiar in detrimentul obtinerii profitului propus sa fie atins de o firma, avantajele sau respectiv lipsa acestora pot fi contorizate doar in cazul in care trecem peste asemenea opinii pesimiste si incercam sa experimentam, daca avem in responsabilitate o firma sau conducem un departament in cadrul ei, macar o varianta de acest tip.
In acest sens, vezi de exemplu, team building-urile HPDI, de unde cu siguranta poti alege dintr-o serie intreaga de asemenea activitati in care sa implici echipe de angajati. In calitate de lider cu viziune, este normal sa constientizezi ca performanta unei echipe de angajati nu are legatura numai cu gradul de calificare, specializare, durata programului de lucru, cat de alert este ritmul activitatilor etc. Alaturi de aceste criterii, exista o serie intreaga de factori care pot da un impuls semnificativ in ceea ce priveste performanta in firma si care se pot oglindi in starea de bine a angajatilor, dincolo de remuneratie, sistem de bonusuri, prime etc practicate de fiecare companie. Iar de aceste alte aspecte se pot ocupa firme specializate, care ofera servicii de tip team building.
Exista la momentul actual o mare diversitate de teme pentru team building-uri, care au darul de a-i captiva pe angajatii participanti, de ai ajuta sa se descopere pe sine o data in plus, intr-un cadru relaxat, destins, alaturi de colegii de munca, sa poata chiar pune punct unor mici animozitati sau conflicte mocnite intre unii dintre ei din timpul orelor de lucru.
Iar subiectele propuse in cadrul unui team building, percepute la prima vedere doar ca o simpla joaca, sunt cu siguranta cu mult mai mult de atat. Fiecare tema este astfel gandita incat sa implice angajatii aflati intr-un anturaj similar celui de la locul de munca, dar intr-un cadru diferit si realizand alt tip de activitati. Toate sunt menite sa stimuleze o serie de insusiri benefice pentru bunul mers al firmei, precum o mai buna comunicare si colaborare intre angajati, inspiratie si creativitate, incredere sporita si atasamentul de echipa, capacitati mai bune de analiza, sinteza, spirit de observatie mai ascutit, relationare la un nivel mai ridicat, deci tot atatea beneficii pentru angajati si firma in care ei lucreaza.