Acasa Diverse Reînnoiește dotările din bucătăria ta profesională la timp!

Reînnoiește dotările din bucătăria ta profesională la timp!

Autor: admin

Bucătăriile restaurantelor, hotelurilor, cantinelor necesită cantități și tipuri diferite de echipamente profesionale. Acest lucru depinde de fluxul de clienți al fiecărei unități.

Echipamente noi, de calitate, pentru un plus de securitate a muncii

În mod obiectiv, deși poate la înființare dotările erau noi, după o vreme o serie de echipamente profesionale bucătărie se uzează fizic, dar și moral. Și atunci apare problema reînnoirii acestora.

Din păcate, nu toți administratorii știu sau acceptă ușor realitatea că trebuie comandate alte utilaje, ustensile, accesorii HoReCa. Doar că aceasta este singura cale de a rezista într-un sector extraordinar de concurențial: să ai dotările cele mai performante, linii de gatit profesionale, alături de un personal de top.

Una dintre principalele preocupări ale unui antreprenor HoReCa este siguranța angajaților ce lucrează în bucătăria profesională a unității. Se știe că a fi bucătar implică riscuri, de aceea respectarea normelor de protecție a muncii trebuie să fie literă de lege. Dacă un dispozitiv (total sau parțial) este defect ori prezintă deteriorări, obligatoriu trebuie înlocuit cât mai curând posibil pentru prevenirea eventualelor accidente nedorite.

O unitate de alimentație publică se învârte în jurul bucătăriei profesionale, care trebuie proiectată cu atenție pentru a se optimiza procesele specifice ce se desfășoară aici, pentru a se evita risipa și a se asigura calitatea felurilor de mâncare pregătite.

Funcția esențială a unei bucătării profesionale este aceea de a se găti mâncarea rapid și ritmic, fără sincope. Iată de ce acest mediu de lucru trebuie să ofere condiții înalte de productivitate.

Nu există o rețetă unică în materie de dotări HoReCa, deoarece un restaurant clasic va avea nevoie de un tip de echipament, un bufet cu autoservire de un altul, iar o unitate fast food de dotări cu totul speciale.

Din acest motiv, dacă un antreprenor nu are suficientă claritate despre ceea ce urmează să comande pentru bucătăria sa profesională, cel mai bine ar fi să utilizeze serviciile unui consultant în materie, pentru a stabili cu exactitate de ce are nevoie la un moment dat ca să desfășoare o activitate cu adevărat profitabilă.

Un echipament bun gastronomic are în medie o durată de viață minimă de 10 ani și chiar 15 ani, în raport de frecvența utilizării, dar și de modul în care se face de către personal procesul de curățare uzuală și întreținerea de specialitate la anumite intervale de timp bine stabilite (în cazul anumitor echipamente din bucătărie mai pretențioase).

Secretul pentru ca o anume dotare HoReCa să aibă o durată de funcționare foarte lungă la acei parametri de la început constă în respectarea cu strictețe a tuturor recomandărilor producătorului, dar și ale furnizorului de produse de întreținere pe parcursul exploatării echipamentului respectiv.

 

Cum recunoști că a sosit clipa pentru reînnoirea echipamentelor de bucătărie profesionale?

Mai simplu decât ai putea crede! Momentul pentru schimbarea utilajelor unei afaceri HoReCa este foarte bine relevat de cifre: productivitatea muncii în bucătărie scade, cheltuielile cu energia electrică și combustibilul gazos, cu apa consumată, nu mai sunt cele de odinioară, preparatele se ard sau, din contră, sunt insuficient gătite, pe motiv că dotările folosite dau frecvent rateuri chiar și dacă sunt bine întreținute și utilizate așa cum scrie la carte.

Mai mult decât atât, la o simplă răsfoire a unui catalog cu echipamente profesionale de bucătărie se poate observa de către antreprenorul în cauză că există o mare discrepanță între performanțele deosebite ale produselor nou lansate pe piață și acelea ale dotărilor pe care el le are în bucătăria localului său.

Totuși, avantajul economic al renovării echipamentelor de bucătărie trebuie evaluat foarte bine. Nu este recomandabil sub nicio formă să se ia decizia radicală de a se schimba toate dotările simultan. Ar fi o cheltuială mult prea mare și, de cele mai multe ori, dificil de amortizat rapid.

Cel mai bine ar fi să se monitorizeze cu atenție fiecare echipament, dispozitiv, ustensilă din bucătăria profesională și, dacă acelea ce sunt utilizate cel mai frecvent nu mai sunt performante ca la început, să se înlocuiască fără ezitare. Un furnizor bun ar fi TC Romania Crown Cool.

Dacă aceste achiziții se vor face treptat, bugetul firmei nu va fi la fel de zdruncinat precum s-ar putea întâmpla dacă un proprietar de unitate HoReCa lasă lucrurile să se degradeze în așa măsură încât, prin forța lucrurilor va fi nevoit să reînnoiască totul dintr-o dată.

Plus că la acel moment s-ar putea să se afle (tocmai din această pricină a echipamentelor învechite sau stricate!) într-o situație atât de grea încât nu o să își permită investiția și să fie nevoit fie să își restrângă activitatea, fie să renunțe definitiv la business din lipsă de bani.

Articole relevante